ZBOG USTAŠTVA

Dačić se oštro obrušio na hrvatsku predsjednicu

12.01.2017 u 10:28

Bionic
Reading

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić poručio je da je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović još jednom grubo napala Srbiju, priopćeno je na stranicama ministarstva koje vodi

'Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, tvrdeći da u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma, izrekla je očiglednu laž. Što je nego ustaštvo i fašizam kada se u najvećem stratištu Srba, Židova i Roma – Jasenovcu, podiže ploča s ustaškim pozdravom 'Za dom spremni'? Što je nego ustaštvo i fašizam kada se u mnogim gradovima Hrvatske daju ulice Mili Budaku, Pavelićevom ministru, poznatom po doktrini da srpsko pitanje treba riješiti tako da trećinu pobiju, trećinu pokatoliče i trećinu protjeraju?' navodi u priopćenju Ivica Dačić.

Srpski ministar reagirao je na izjave koje je hrvatska predsjednica dala u intervjuu na HRT-u u srijedu navečer u kojem je negirala optužbe za fašizam i ustaštvo kojima je Hrvatska izložena te poručila da se Srbija vara da će brže ući u Europsku uniju ako nastavi Hrvatsku prozivati za ustaštvo. ‎

Dačić dalje u priopćenju pita što je rehabilitacija Alojzija Stepinca, vikara ustaške vojske, koji je bio na čelu komisije za pokatoličenje Srba i što je spomenik ustaškom teroristu Miri Barešiću koji je ubio jugoslavenskog veleposlanika Vladimira Rolovića. Naglasio je da Hrvatska predsjednica govori o Vojislavu Šešelju, a u svemu navedenom izravno sudjeluje vlast u Hrvatskoj.

'Svega toga nema ni u jednoj zemlji Europske unije. Da se neće možda dogoditi da u Njemačkoj ili Austriji igdje čujete ili vidite nacistički pozdrav, ili da netko u Njemačkoj da Hermannu Goeringu ili Heinrichu Himmleru ulicu? I kako onda u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma?' kaže Dačić.

Dalje u priopćenju navodi da se hrvatska predsjednica pita od koga se Srbija brani pa nabavlja avione, ali se ne pita koga to Hrvatska hoće napasti pa nabavlja lansirne rampe. 'Podsjetit ću da je Nezavisna Država Hrvatska, nacistička ustaška tvorevina, okupirala dio Srbije do Zemuna, Šapca i Novog Sada, kao i cijelu Bosnu i Hercegovinu', oštar je srpski ministar.

Dačić je istaknuo da se u jednom slaže s predsjednicom Hrvatske – da se treba okrenuti budućnosti i zato treba dijalogom i hladnom glavom rješavati pitanja iz prošlosti i tražiti zajedničke interese.

'Srbija je na to spremna, ali nije spremna da trpi uvrede i poniženja', zaključio je.