NULAND U BEOGRADU

Dačić: Prioritet Srbije je zajednički jezik s SAD-om

14.07.2014 u 09:52

Bionic
Reading

Pomoćnica američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove Victorija Nuland poručila je u nedjelju u Beogradu da Sjedinjene Države podupiru reforme koje je najavila srbijanska vlada, ali istodobno očekuju i efikasan nastavak dijaloga s Prištinom

'Sjedinjene Države imaju dubok interes za punu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine', naglasila je Nuland na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon što se poslijepodne sastala s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Nuland je u posjetu regiji, a u Beograd je doputovala iz Prištine gdje su joj, kako kaže, sugovornici prenijeli uvjeravanja da su 'iskreno posvećeni nastavku dijaloga' čim bude formirana nova kosovska vlada.

Pomoćnica američkog državnog tajnika istaknula je i da administracija SAD-a 'snažno podržava napredak Srbije ka članstvu u EU-u', a također i 'ambiciozan plan ekonomskih reformi' koje je najavila srbijanska vlada, uz pohvale državnom vrhu u Beogradu za postignuti napredak u posljednje dvije godine - od dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU-u, do preuzimanja predsjedanja OESS-om iduće godine.

Dačić je, podsjetivši da su odnosi Beograda s Washingtonom 'jedan od prioriteta vanjske politike Srbije', rekao da je daljnji razvoj i unaprjeđenje odnosa Srbije i SAD-a obostrani interes.

'Mislim da je najveći mogući interes Srbije da pronađe zajednički nazivnik s vanjskom politikom SAD-a', rekao je srbijanski šef diplomacije, dodajući da je i za Washington 'važno, ukoliko želi mir i stabilnost u regiji', da 'postoje odnosi međusobnog povjerenja', kako se ne bi 'dolazilo u situaciju da se izbjegavaju teške teme i daju lažna obećanja'.

Dačić je naglasio interes Srbije da bude 'faktor mira i stabilnosti u regiji', a istodobno i ozbiljan politički čimbenik kad sljedeće godine preuzme predsjedanje OESS-om.

U povodu situacije u Ukrajini, uz stajalište SAD-a da Rusija treba prestati s potporom separatistima, Dačić je istaknuo da Srbija želi nastavak dijaloga u Ukrajini i podsjetio da se u Beču razgovaralo o promatračkoj misiji OESS-a, u kojoj bi bili i ruski predstavnici.

Beogradske agencije naglašavaju da je dolazak Victorije Nuland posjet na najvišoj razini nekog američkog dužnosnika od formiranja nove vlade Srbije u travnju ove godine.