PRAVILA PONAŠANJA

'Da ima soliranja, zvali bismo se Hrvatska demokratska solo zajednica'

16.09.2019 u 20:27

Bionic
Reading

Iako se trzavice u vladajućoj koaliciji još nisu potpuno smirile, u HDZ-u su se okrenuli sami sebi. Na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću HDZ-a jedna od glavnih tema bila su pravila ponašanja članova stranke, službeno zbog predstojeće predsjedničke kampanje, ali zapravo zbog istupa poput onog Mire Kovača kada je za RTL najavio da će na stranačkim izborima pobijediti Andreja Plenkovića

Da se i aktualnoj predsjednici ne bi dogodio crni labud - fenomen neočekivanog lošeg rezultata, u HDZ-u ništa ne prepuštaju slučaju. Disciplinu uvode u vlastite redove, a o tome su razgovarali na današnjoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke.

'Ovo je redovna sjednica. Ne znam na kakvu stegu mislite, HDZ je organizirana stranka. Pravila igre su poznata, 30 godina su poznata, u svakoj organiziranoj skupini se znaju pravila. Inače bi bio kaos. To do sada nije bila tema razgovora', rekao je Ante Sanader, politički tajnik HDZ-a, za RTL Danas.

  • +22
Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Nema soliranja, pitala ga je reporterka Damira Gregoret.

'Ne bi se zvali zajednica nego bi se zvali Hrvatska demokratska solo zajednica. Naša primarna tema i interes u predsjednički izbori. Sad je i Miru Kovaču i svima nama interes pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović na izborima. Kovač želi isto pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović. Za nas je sad najrelevantnija pobjeda predsjednica', jasno će Sanader dodajući:

'Otkud vam to da je Kovač naštetio svojim istupom. Svaki naš član ima svoje ciljeve i prioritete a to je pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović. Svaka naša članica i član imaju se pravo kandidirati, ali sada nije vrijeme unutarstranačkih izbora', poručio je Ante Sanader.

Potpredsjednik HDZ-a Tomislav Čuljak za HRT je pak izjavio da stranačko vodstvo utvrđuje prioritete za političko djelovanje.

'Prioritet su nam predsjednički izbori i napravit ćemo sve da se stranka mobilizira i pridonese pobjedi naše kandidatkinje. Bilo bi normalno da svi članovi stranke koordinirano istupaju i s vodstvom dogovaraju teme koje promoviraju u javnosti. Oduvijek su postojala pravila o načinu istupanja članova stranke. Ako netko teško krši statut stranke, postoje i sankcije', kazao je Čuljak u razgovoru za Dnevnik HTV-a.

Uoči sjednice, predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković na novinarski upit očekuje li sabotažu iz redova HDZ-a na predstojećim predsjedničkim izborima odgovorio je kako vjeruje da će svi članovi stranke aktivno sudjelovati u kampanji, ali i da je moguće da će 'biti iskakanja'. No, poručio je, naći će odgovor i na to.

'Vjerujem u dobru volju i namjere svojih stranačkih kolegica i kolega. Siguran sam da je svima stalo da Kolinda Grabar-Kitarović ponovno bude predsjednica i vjerujem da će se uključiti na najbolji mogući način', rekao je.

Izrazio je uvjerenje i da će se svi fokusirati na predsjedničku kampanju i sa strane ostaviti unutarstranačke ambicije te je poručio kako su predsjednički izbori i potpora aktualnoj predsjednici sada prioritet HDZ-a.