praznik rada

[FOTO] Cvitić: Prava radnika danas su kao i prije sto godina

01.05.2021 u 12:53

Bionic
Reading

Tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomen ploči palim radnicima 1920., na Trgu Portarata obilježen je Međunarodni praznik rada, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić tom je prilikom ustvrdila kako su prava radnika danas ista kao i prije sto godina

"Položaj radnika je takav da se može uspoređivati s onim zbog kojeg su se prije 135 godina pobunili radnici u Chicagu, a prije 101 godine u Puli", kazala je Cvitić.

Poruka koju su poslali radnici u Chicagu, ali i u Puli, da bez radničke osviještenosti, ustrajnosti i borbe, nema pravde ni dostojanstva, kao da je izgubljena u stvaranju slobodne i suverene Hrvatske, izjavila je Cvitić.

Konstatirala je kako nemamo ni radničke osviještenosti, a još manje radničke hrabrosti.

"Radnici su ustrašeni, razjedinjeni i praktički nema onih koji su se spremni boriti za svoja radna mjesta. Postali su malodušni, depresivni, nepovjerljivi. A kako i ne bi kada živimo u državi u kojoj svaki dan izlaze nove afere", rekla je Cvitić. Dodala je kako je Hrvatska društvo stalnih tzv. reformi, a da svaka reforma nosi veću nesigurnost, siromaštvo, urušavanje socijalnog i zdravstvenog sustava.

"Živimo u društvu u kojem vlada korupcija na svim razinama. I zato nam je radništvo ustrašeno, a mladi odlaze, jer u našem društvu ne prepoznaju se sposobni nego podobni. To je naša stvarnost s kojom se suočavamo, ali s kojom se nedovoljno borimo", zaključila je predsjednica SIKD-a Marina Cvitić.

Druga izaslanstva prevodili su obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin te pulski gradonačelnik Boris Miletić.

  • +2
Pula: SDP i IDS polaganjem vijenca obilježili Međunarodni praznik rada Izvor: Pixsell / Autor: Srećko Niketić/PIXSELL