bosna i hercegovina

Cvijanović odbija optužbe Londona, Džaferović poziva i EU da reagira

11.04.2022 u 18:52

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ustvrdila je u ponedjeljak kako su neutemeljene optužbe zbog kojih je dospjela na popis osoba kojima je Velika Britanija nametnula sankcije dok je predsjedatej Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao EU da slijedi odluke Londona.

Reagirajući na objavu Foreign Officea kako su ona i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sankcionirani zabranom ulaska u Veliku Britaniju i zamrzavanjem imovine zbog ugrožavanja mira i stabilnosti BiH te poticanja secesije RS, Cvijanović je pred zastupnicima tijekom sjednice entitetskog parlamenta u Banjoj Luci kazala kako "apsolutno odbija" takve tvrdnje.

"To je bezobrazno i odraz je krajnje nemoći optužiti predsjednika RS da ugrožava mir i stabilnost, veliča ratne zločine i djeluje pod utjecajem Putina. To je apsolutna laž", kazala je Cvijanović koja godinama slovi za najbližu Dodikovu suradnicu.

Dodik je još od 2017. godine pod sankcijama koje su mu nametnule SAD a one su pojačane početkom ove godine kada je sankcioniran i njegov pravni savjetnik Milan Tegeltija kao i članovi njegove obitelji. Cvijanović do sada nije bila pod sankcijama bilo koje države.

Ona sada tvrdi kako je u pozadini sankcija koje su joj nametnute njeno odbijanje da obori zakon kojim je Narodna skupština RS odlučila da taj entitet preuzme vlasništvo nad nepokretnom imovinom unatoč činjenici da je odlukom bivšeg Visokog predstavnika Paddyja Ashdowna još 2005. godine to zabranjeno sve dok se ovo pitanje ne uredi zakonom koji mora donijeti parlament BiH.

Cvijanović je prošlog tjedna proglasila stupanje spornog zakona na snagu a on bi se trebao početi primjenjivati od 14. travnja.

Sadašnji visoki predstavnik Christian Schmidt izrijekom je prošlog tjedna zatražio od vlasti RS da taj zakon odmah stave izvan snage podsjetivši kako zabrana iz 2005. ostaje na snazi i ne smije se kršiti.

Dodik je tijekom dana komentirajući sankcije kazao kako su Britanci neprijatelji Srbima "već 200 godina" a oporbenu Partiju demokratskog progresa (PDP) optužio je kako su zagovarali sankcije ne bi li njega i Cvijanović onemogućili da se na izborima u listopadu ponovo kandidiraju. Britanskog veleposlanika u BiH Matthewa Fielda nazvao je "smradom" a britansku vladu optužio čak i zbog potpore Ukrajini.

"Neka te svoje sankcije objese mačku o rep", kazao je Dodik novinarima, a na pitanje hoće li biti još sankcija kazao je kako očekuje da će mu ih uskoro uvesti Njemačka i Nizozemska.

Uvođenje sankcija Dodiku i Cvijanović pozdravio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ocijenivši kako je to opravdani odgovor na podrivanje mira i stabilnosti u njegovoj zemlji. dodajući kako bi EU trebala slijediti odluke Londona.

"Ukoliko nije moguće iznaći konsenzus po ovome pitanju, EU ne smije biti talac jedne od članica, te ostale države trebaju uvesti sankcije Dodiku i onima koji ga slijede", izjavio je Džaferović.