NUKLEARNI PROGRAM

'Cvatu ruže' na pregovorima s Iranom

14.04.2012 u 18:58

Bionic
Reading

Atmosfera prve sjednice subotnjih razgovora o iranskom nuklearnom programu uz sudjelovanje šest svjetskih sila i Irana 'sasvim je drukčija' nego na prethodnim sastancima, rekao je jedan diplomat koji je ozračje opisao kao 'jedno dobro jutro'

Tijekom pauze za ručak taj je diplomat rekao kako na prvome sastanku u 15 mjeseci iranski pregovarač Said Džalili nije postavljao uvjete kao na prethodnome sastanku početkom 2011.'Čini se da je došao s ciljem otvaranja ozbiljnog procesa', rekao je Michael Mann, glasnogovornik predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton. 'Rekao bih da smo ovo jutro dobro radili', prenio je AFP.

Pregovori u Istanbulu počeli su u subotu ujutro sa željom da se ublaže strahovi oko novog rata na Bliskome istoku. Nije vjerojatno, javlja Reuters, da će na tim razgovorima biti ostvaren znatan napredak, ali zapadni se diplomati nadaju spremnosti Teherana na razgovore o biti problema. Takav bi ishod mogao, barem zasad, smiriti strah od izraelskog preventivnog napada na iranska atomska postrojenja.

Ovje su strane izjavile kako su spremne surađivati, iako Zapad misli da Iran želi proizvesti nuklearno oružje, a službeni Teheran priznaje isključivo nakanu mirnodopske upotrebe nuklearne energije. 'Došli smo naći načina da izgradimo povjerenje i pokažemo da se Iran udaljava od programa proizvodnje nuklearnog oružja', rekla je Catherine Ashton.

'Već ovo popodne sve može otići korak natrag', upozorio je jedan zapadni diplomat i rekao kako on ne očekuje ozbiljne pregovore već u subotu, ali da je Iran pokazao 'otvorenost za sva pitanja', za razliku od prošlog sastanka kad je Iran odbio razgovor o svojem nuklearnom programu.

Uoči sastanka zapadni su diplomati govorili kako bi bili zadovoljni i samo zakazivanjem novoga kruga razgovora, možda idući mjesec u Bagdadu.