SAMOHVALA

Čuraj o dvije godine Plenkovićeve Vlade: Da nije bilo HNS-a nikad ne bi usvojili Istanbulsku

19.10.2018 u 15:31

Bionic
Reading

Promjene u obrazovanju, 13 tisuća novih domova u sektoru graditeljstva, potvrđivanje Istanbulske konvencije, postignuća su koja je u dvije godine mandata postigla Vlada Andreja Plenkovića, a kojoj se, nakon osam mjeseci rada, priključio HNS, podsjetio je u petak zastupnik HNS-a Stjepan Čuraj

'Siguran sam, da HNS nije dio vlade, nikad ne bi usvojili Istanbulsku konvenciju', istaknuo je Ćuraj te pobrojao i druga postignuća.

U godinu i nešto dana omogućili smo sektoru obrazovanja da se napravi više nego u proteklih 20 godina, rekao je Ćuraj u Hrvatskom saboru, dodajući kako zna da neke to boli, 'ne zato što je to dobro napravljeno, nego zato jer je to omogućio i odradio HNS'.

Zastupnik se pohvalio kako je u sektoru graditeljstva osigurano 13 tisuća novih domova, 'tu je i energetska obnova, silne milijarde, već je 'ispucano' gotovo dvije milijarde, a traži se dodatnih 250 milijuna eura europskih sredstava da se građevinski sektor popravi.

Vjeruje kako će i mirovinska reforma biti uspješno odrađena, unatoč prigovorima oko drugog stupa, penalizacije ranijeg odlaska u mirovinu.

  • +5
Istanbulska konvencija, ratifikacija Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Manje optimističan pogled na tu reformu 'koja se tiče svih građana, zadire duboko u budućnost, a vuče implikacije daleko iz prošlosti' ima Tomislav Žagar (Most). 'Pitanje te reforme trebalo bi biti pitanje konsenzusa, razgovora sa svima zainteresiranima,' kaže Žagar, koji drži kako bi se, s obzirom na planiranu dob za odlazak u mirovinu, ta reforma mogla nazvati "reformom starog zavjeta".

'Noa je s 500 godina počeo graditi arku i sa 600 godina je u nju ušao, Abraham je dobio sina sa sto godina, međutim u Hrvatskoj se ne možemo pohvaliti takvim životnim vijekom, zato je povećanje od dvije godine (za odlazak u mirovinu) itekako puno. Tu odredbu bi trebalo maknuti iz zakona', kaže Žagar.