SDP TRAŽIO STANKU

Culej se dohvatio Lalovca i izazvao buru u Saboru

25.01.2017 u 16:01

Bionic
Reading

Iako je saborska rasprava na temu nasilja u obitelji gotovo cijeli dan prošla mirno, za povišene tonove i osude kolega pobrinuo se HDZ-ov Stevo Culej koji se spomenuo slučaja Lalovac

Govoreći u pojedinačnoj raspravi, SDP-ov Nenad Stazić spomenuo je tekst u Glasu Koncila na temu 'neposlušnih žena' koji je prošlog ljeta izazvao niz reakcija.

Bilo je to dovoljno da se za repliku javi HDZ-ov Stevo Culej. 'Pitam vas jeste li vi upućeni u slučaj izvjesne Anastazije, neću dalje jer su me mnogi od vas molili - nemoj. Jeste li upućeni u slučaj nasilja u obitelji jednog vašeg kolege? Niste čuli za to, svi se pravite toše, nitko ne zna ništa o tom slučaju. Progovarate ovdje o raznim slučajevima, potvrđujete jedni drugima, a ne spominjete to što se supruga vašeg kolege, gospođa Anastazija žalila vama, Milanki Opačić, Zoranu Milanoviću, Igoru Dragovanu, Orsatu Miljeniću. Vi ste njega zaštitili na štetu žrtve. Žalila se i policiji koja je provela istragu, prijavila DORH-u, ali svi šute. Kome smo mi odgovorni, toj žrtvi ili optuženom u ovom slučaju', kazao je Culej referirajući se na optužbe supruge Borisa Lalovca za nasilje u obitelji.

'Osuđujem svako obiteljsko nasilje, bez obzira tko ga je počinio. Ali, vi gospodine Culej, koji ste neki dan u Saboru odgurivali, nasrtali na kolegu Pernara, posljednji ste koji bi imao pravo govoriti o bilo kakvom nasilju', odgovorio mu je Stazić, nakon čega je SDP zatražio i stanku.

'Gospodine Culej, niste u pravu kad govorite da je SDP šutio o ovom slučaju. Vrlo smo se jasno očitovali, kao i kolega Lalovac, koji je kazao da se povlači iz javnog i političkog života sve do trenutka kad će institucije odraditi svoj posao i da će to učiniti zbog zaštite dijeteta. Nema zabranjenih tema, možemo mi nastaviti i u ovom tonu, nije nikakav problem, ali mislim da na takav način nećemo pridonijeti kvaliteti ovog zakona, nećemo pridonijeti zaštiti djece koja se u ovom trenutku nalaze u vrlo nezahvalnoj situaciji. Molim vas u ime tog dijeteta da ne razvlačimo ovu konkretnu obitelj ', kazala je nakon stanke SDP-ova Sabina Glasovac.

Poručila je kako se SDP protivi bilo kakvom nasilju. 'Što je istina između dvoje ljudi u njihovom privatnom životu, unutar četiri zida, znaju samo njih dvoje i eventualno njihova djeca. Najteže se je braniti od optužbi koje se odnose upravo na prostor unutar četiri zida, jer to je brisani prostor, tu je malo svjedoka. Zato institucija moraju utvrditi što se zapravo događalo. Ne želimo ništa cenzurirati, niti gušiti bilo koju temu, ali zapitajmo se koliko pridonosimo zaštiti od nasilja u obitelji. Ako nam je samo želja politički poentirati, onda ćemo ključnu poantu promašiti', kazala je Glasovac.

Osuda Culejevog nastupa došla je i iz HDZ-ovih redova. 'Nulta tolerancija prema nasilju nema ideološku obojenost. Žao mi je što je kolega Culej spominjao ovu temu i slučaj, to je neprimjerno kad raspravljamo o ovako važnoj temi. Ovdje najviše ispašta malodobno dijete', kazao je HDZ-ov Ivan Čelić.