ZBOG POTRESA U DALMACIJI?

Čudo u Istri: Stotine neobičnih riba nasukane na obali

05.02.2013 u 14:49

Bionic
Reading

Nesvakidašnji prizor iznenadio je stalne šetače na pulskoj Valelungi. Nekoliko stotina, što živih, što uginulih, riba dugačkih oko 1,5 metara nasukalo se na samu obalu, što je odmah ponukalo brojne teorije o nasukavanju riba zbog potresa u Dalmaciji, ali i otvorilo rasprave o kakvoj se zapravo ribi radi, jer nitko od Puljana nije imao pojma koja bi to vrsta mogla biti, piše Glas Istre

'U prvi sam mah iz daljine pomislila da se radi o nekakvim aluminijskim pločama koje je netko pobacao uz more, no kada sam se približila, bilo je jasno da je riječ o ribi. Prizor je bio sablastan - stotine i stotine tankih riba dužih i od jednog metra plivalo je u plićaku. Pokušavali smo ih vratiti u dubinu, no one bi se neprekidno vraćale. Poput srebrnih vodenih zmija bacakale su se po površini mora', ispričala je za Glas IstreŽeljka Filar, Puljanka koju je prizor šokirao.

'Čudo na moru', komentirao je šetač Berislav Mudrovčić, rekavši da takav prizor u životu nije vidio. 'Ovo sigurno nije prirodna pojava i nešto se moralo dogoditi da ovako velik broj riba završi na kopnu', kazao je.

Biolog Neven Iveša rekao je da bi se moglo raditi o ribi mač, čiji je naziv na latinskom Trahipterus trahypterus.

'Ta riba živi u morima cijeloga svijeta, ali i u Jadranu, premda na ovom području nije osobito česta. Mač srebrnjak je mezopelagična riba, što znači da živi na dubini od 200 do 500, pa i više metara, i iznimno rijetko dolazi na površinu. Kada u potrazi za hranom ta riba dođe u plićak, potpuno je dezorijentirana i lako se nasuka. Moguće je da je i jača bura ohladila plići dio sjevernog Jadrana, a kako su te ribe jako osjetljive na hladnoću, možda su doživjele temperaturni šok i potom se nasukale', pojasnio je.

Iveša ne isključuje ni mogućnost da su se nasukale zbog potresa u Dalmaciji koji je mogao utjecati na promjene u morskom ekosustavu. Po njegovim riječima, ta je riba ukusna za jelo, a najčešće se konzumira na Siciliji.