val hladnoće

Crveni križ poziva stradale da preuzmu grijalice, deke, toplu odjeću i obuću

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 13.01.2021 14:26
  • Objavljeno 13.01.2021 u 14:26
Crveni križ

Crveni križ

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Hrvatski Crveni križ (HCK) pozvao je u srijedu u potresu stradalo stanovništvo, koje nije u evakuacijskim ili prihvatnim centrima te drugom prikladnom smještaju, da zbog nadolazećeg vala hladnoće preuzme grijalice, deke te toplu odjeću i obuću

Iz HCK-a u priopćenju navode da su na području pogođenom potresom do sada podijelili 1281 grijalicu, 1533 deke, 109 agregata, više od 1500 paketa dječje hrane i opreme te više od 180 paketa za životinje, uz svu ostalu humanitarnu pomoć.

Ističu da se svi oni koji su nakon potresa otišli u druge hrvatske gradove mogu javiti najbližem društvu Crvenoga križa kako bi dobili humanitarnu pomoć.

U HCK-u javljaju da je jučer na ime Apela za pomoć stradalima u potresu uplaćeno 67.019 donacija u ukupnom iznosu od 42.307.968 kuna.

Na donatorskom telefonu 060 9011 zabilježeno je 88.694 poziva u vrijednosti od 554.337 kuna (uključujući PDV i naknadu tele operatera).

Na terenu najveća potreba za agregatima i grijalicama

Ističu kako je na terenu trenutno najveća potreba za agregatima, grijalicama, produžnim kablovima, ceradama, najlonom i plamenicima. S obzirom na zahlađenje veća je potreba za toplom odjećom i obućom, dekama i grijalicama.

U HCK-u upozoravaju da se stanovnici potresom pogođenog područja bore s osjećajima straha, neizvjesnosti i panike, zbog čega njihovi timovi svakodnevno pružaju individualnu pomoć, a do sada je pruženo više od 5100 usluga psihosocijalne podrške.

Uz individualnu podršku, posjete mobilnih timova i telefonsku podršku, kažu i kako su osobito važne aktivnosti koje se provode za najmlađe, uz poštivanje epidemioloških mjera.

U Sisku, u dvorani Brezovica, organizirane su aktivnosti i igraonica za djecu. Djeca su imala priliku sudjelovati u radionici prve pomoći koja je prilagođena njihovoj dobi, a posebno ih je razveselila predstava "Kako misli jure jednog malog Jure" te podjela slikovnica.

Ista predstava i podjela slikovnica održana je i za djecu u Hrvatskoj Kostajnici, a u Petrinji su djeca bila uključena u igraonicu te im je podijeljena slikovnica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!