robert markt

Šef Crvenog križa komentirao odnose s gradonačelnikom Petrinje, podjelu toplih obroka, ali i novčane pomoći: Jako smo odgovorni po pitanju novca kojega smo skupili

07.01.2021 u 19:14

Bionic
Reading

Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa smatra da nisu zakazali kad je u pitanju pružanje pomoći na petrinjskom području. 'To je jedan dojam onih koji nikada nisu pomagali u ovakvim uvjetima. Naši ljudi su prošli brojne krize u svijetu', smatra Markt

'Jučerašnji potres, osim materijalne štete, nije prouzročio niti ozljede niti nova stradanja stanovnika ovog kraja. Stožer zasjeda cijeli dan, radne grupe rade kako bi se ubrzao cijeli proces', rekao je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa komentirajući stanje na petrinjskom području gostujući u Dnevniku N1 Televizije.

Markt je potvrdio da je jedan vatrogasac ozlijeđen.

Markt je komentirao i zašto Hrvatski crveni križ (HCK) nije nadležan za kuhanje toplih obroka.

'HCK nema kapaciteta da odradi cijeli posao sam. Razgovarali smo danas o tome kako bi napravili jedan sustav koji će funkcionirati dugoročno. Svjesno smo toga da minimalno tri do šest mjeseci moramo osigurati tople obroke, barem jedan topli obrok u danu za osobe koje imaju crvenu i narančastu naljepnicu, za sve osobe koje su izmještene, koje su socijalni slučajevi. HCK je tu važna karika, ali ne i jedina', rekao je Markt istaknuvši kako su privatni ugostitelji koji trenutno kuhaju tople obroke, volonteri Crvenog križa.

Dodao je kako zajedno s njima HCK radi na nabavljanju hrane i svih potrebnih stvari.

'Nije stvar crno-bijela, Crveni križ je bio jako važan i omogućio da se već prvog dana pripreme obroci', kazao je Markt.

Ugostitelji su kazali kako je u trenutnim uvjetima jako teško kuhati.

'Naravno da je ovdje jako teško, trebamo odati priznanje. Udruga ugostitelja uistinu je napravila herojski posao i stvarno kapa dole. Ovi uvjeti nisu za dugoročno pripremanje hrane i danas smo razgovarali o tome da im se osigura jedan fiksni objekt za pripremu hrane', rekao je Markt i dodao:

'U sljedećih sedam dana ovo se neće micati, u tih sedam dana ćemo definirati novu lokaciju.'

Markt je komentirao i odnos s gradonačelnikom Petrinje Darinkom Dumbovićem koji ga je kritizirao u nekoliko navrata.

'Svjesni smo i on i ja da bez obzira na nesuglasice, neki puta moramo pomagati jedan drugome i ova današnja suradnja to pokazuje. Danas je novi dan, sutra krećemo još žešće zajedno kako bi pomogli ljudima što prije i što bolje', kazao je Markt.

Dumbović je kazao da Crveni križ drži novac na računu te da Petrinja ništa od toga nije vidjela.

'On s novcem ima raznoraznih iskustva, mi smo jako odgovorni po pitanju novca koji smo skupili. Ovdje se prehranjuju i građani Petrinje i operativne snage. Onog trena kad ćemo moći razdvojiti samo građane Petrinje od onih obroka koje koristi operativna snaga, od tog trena možemo govoriti o angažiranju novca koji je HCK sakupio od građana kako bi se pomoglo isključivo građanima', rekao je.