VREMENSKA PROGNOZA

Crveni alarm na snazi do kraja dana; evo što nas čeka u idućem tjednu

16.12.2023 u 19:41

Bionic
Reading

Do kraja današnjeg dana na snazi je crveni alarm duž za Jadrana, izuzev zapadne obale Istre gdje je opasnost od udara bure tek nešto manja pa je tamo na snazi narančasto upozorenje. Bura u dalmatinskom zaleđu je potencijalno opasna, pa je ta regija u 'žutom', dok za ostatak Hrvatske nema upozorenja

U Dalmaciji su udari bure od jučer prouzročili materijalnu štetu, ali i teško ozlijedili devetogodišnju djevojčicu kojoj je s krova kuće pao kamen na glavu. Operirana je u KBC-u Split i sada je stabilno.

U nedjelju će vremenske prilike ipak biti povoljnije, pa će tako samo Velebitski kanal biti u narančastom, dok je ostatak priobalja s Istrom u žutom, što znači da će tamo udari bure biti slabiji nego danas i tek potencijalno opasni.

  • +4
Sućidar, Split: Bura uništila barake u kojoj su bile smještene socijalno ugrožene obitelji Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic

U nedjelju će prevladavati sunčano, na Jadranu i vedro, a u unutrašnjosti će ujutro mjestimice biti magle koja može biti dugotrajna, osobito u središnjim predjelima. Vjetar na kopnu većinom slab. Na Jadranu će umjerena i jaka bura do sredine dana oslabjeti, a prema otvorenom moru potom će zapuhati umjeren sjeverozapadnjak. Najniža temperatura od -4 do 1, na Jadranu od 4 do 9, a najviša dnevna između 5 i 9 u unutrašnjosti te od 11 do 15 °C duž obale, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

U nastavku vikenda i početkom novog tjedna mirnije, te većinom sunčanije, ali uz povećanje vjerojatnosti za mjestimičnu dugotrajnu maglu, koja je od ponedjeljka moguća i na Jadranu, osobito sjevernom. Od srijede pak opet oblačnije, uz mogućnost povremene kiše. Pritom će u većini krajeva biti i dalje razmjerno toplo, unatoč hladnijim danima u prvom prosinačnog desetodnevlju te jutarnjim minusima na kopnu sljedećih dana. Štoviše, sljedećih tjedan dana dodatno će se povećati diljem Hrvatske ionako pozitivno odstupanje od prosječne temperature zraka prvog dijela prosinca, javlja HRT.

U nedjelju i početkom novog tjedna stabilno, većinom suho, u gorju i sunčano, a po nizinama unutrašnjosti se povećava vjerojatnost magle, ne samo jutarnje, nego i dugotrajnije, koja će onemogućavati i znatniji pad noćne i jutarnje temperature, i porast dnevne. Na Jadranu sve toplije, uz prevladavajuću vedrinu i samo početkom nedjelje još jaku buru, s gdjegod olujnim udarima. No od ponedjeljka je moguća mjestimična magla, najprije na sjevernom dijelu, zatim i južnije.