SUSTAV CROTALE

Francuzi šalju Ukrajincima 'čegrtuše' za rušenje ruskih dronova iranske proizvodnje, upoznajte pobliže to oružje koje im je nasušno potrebno

18.10.2022 u 17:14

Bionic
Reading

Samo nekoliko dana nakon što je Rusija intenzivirala napade na Ukrajinu iranskim bespilotnim letjelicama Šahid, Francuska je najavila da će Kijevu donirati sustave protuzračne obrane kratkog dometa Crotale (čegrtuša), a kako ističe Pariz, specijalizirani su za borbu protiv ciljeva koji lete na malim i ekstremno malim visinama u svim vremenskim uvjetima. Riječ je o jednom od najuspješnijih kratkodometnih sustava zemlja-zrak koji se razvija i nakon 40 godina od početka uporabe te se nalazi u službi 15-ak zemalja diljem svijeta

Francuski ministar obrane Sebastien Lecornu najavio je u ponedjeljak da će njegova zemlja donirati Ukrajini sustave Crotale, a koji će 'biti posebno korisni u borbi protiv dronova i zračnih napada'. Prema ministrovim riječima, Francuska ima 12 baterija sustava Crotale, no pritom nije precizirao koliko njih će u iduća dva mjeseca biti prebačeno u Ukrajinu.

Dodao je da će baterije Crotalea namijenjene Ukrajini biti zamijenjene modernijim sustavima protuzračne obrane tipa Mamba, a prema navodima francuskih medija, Pariz je spreman donirati četiri baterije. Inače, Francuska je još ranije rasporedila sustave Mamba u Rumunjskoj kako bi se ojačalo NATO-vo istočno krilo.

Crotale Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Rama

Sustav Crotale razvila je francuska tvrtka Thomson CSF Matra (sada Thales Group) ranih 60-ih godina za južnoafričku vojsku. Razvoj je najvećim dijelom financirala Južnoafrička Republika, a djelomično francuska vlada koja je sustave, lokalnog naziva Cactus, isporučila između 1971. i 1973. Ubrzo je Cactuse preuzelo i francusko ratno zrakoplovstvo za zaštitu ciljeva visoke vrijednosti, poput zračnih baza i skladišta streljiva, nazvavši ih Crotale (čegrtuša). Prema dostupnim informacijama, Francuzi su do 1978. isporučili Južnoafričkoj Republici ukupno 20 baterija, a tijekom godina sustav je doživio nekoliko varijanti.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defense Updates

Crotale NG se pojavio 1990. kao znatno redizajnirana inačica osnovnog tipa. Projektili VT-1 imaju domet od 11 kilometara, maksimalnu brzinu 3,5 Macha i ubojit radijus od osam metara, a njima se mogu rušiti ciljevi koji lete na visinama od samo pet pa sve do 6000 metara. VT-1 je, inače, poprilično malen projektil dužine 2,2 metra i promjera svega 17 centimetara te težine 73 kilograma, a bojna glava težine 14 kilograma smještena je u središtu tijela.

Projektil se pak navodi na cilj putem ciljničkog radara (čija se antena nalazi na prednjoj strani lansera), elektrooptičkog sustava (koji se sastoji od dnevne kamere visoke rezolucije dometa 15 kilometara), te termovizije, čiji je domet motrenja 19 kilometara. Ugrađeno je i infracrveno tražilo za praćenje leta projektila, a domet radara iznosi 20 kilometara. NG inačica sustava može se ugraditi na kamione i oklopna vozila na kotačima ili gusjenicama.

Izvor: Društvene mreže / Autor: CROARMFOR

Tipična baterija Crotale sastoji se od dva ili tri TELAR vozila i vozila s radarom povezanih kabelima, a podržana je i nizom vozila za održavanje i podršku. Baterijom upravlja tročlana posada, a za ponovno punjenje sva četiri projektila potrebne su tek dvije minute. Postoji i novija inačica Crotale Mk3, koja se pojavila 2008., a ima novi nadzorni radar te projektile dometa 16 kilometara koji mogu doseći ciljeve na visini od devet kilometara.

Crotale se danas koristi u vojskama Bahreina, Egipta, Finske, Francuske, Grčke, Irana, Južne Koreje, Omana, Pakistana, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a nekoć je bio u sastavu iračke, libijske, portugalske, južnoafričke, čileanske te vojske Maroka i Perua.