NA PUT OKO SVIJETA - NE

Crnoja ne poznaje zakon, evo što može s novcem od kredita

27.01.2016 u 14:25

Bionic
Reading

'S novcima od kredita mogu što hoću, pa i na put oko svijeta', pojasnio je novinarima Mijo Crnoja, ministar branitelja odgovarajući na pitanje što je napravio s 56.000 eura namjenskog kredita za gradnju kuće u Samoboru koji je dobio po povlaštenim uvjetima kao HRVI iz Domovinskog rata

Ministar je tako drugoga dana od obavljanja svoje dužnosti pokazao da ne poznaje ni Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koji jasno propisuje što se može, a što ne može s namjenskim kreditom dobivenim po povlaštenim uvjetima.

Naime, Zakonu koji je vrijedio kada je podignut kredit, a isti članici na snazi su, unatoč brojnim i izmjenama, i danas, jasno stoji da se sredstva mogu iskoristiti: za kupnju stana izgrađenog u organiziranoj izgradnji, kupnju stana u vlastitoj organizaciji, za izgradnju kuće, za kupnju korištenog stana ili kuće u vlasništvu Republike Hrvatske, razliku u površini, nastavak izgradnje i dovršenje kuće i poboljšanje uvjeta stanovanja.

O putovanju oko svijeta, kako je to možda i figurativno naveo Crnoja, nema ni govora. Drugim riječima, ne može njime što hoće.

Osim što Crnoja ne poznaje Zakon, ispada da ne zna ni što propisuje Uredba o stambenom zbrinjavanju branitelja iz 2005. prema kojoj je 2. veljače 2009., dok je još bila na snazi, dobio kredit. Naime, u članku 25. stoji da ugovor o stambenom kreditu Ministarstvo može jednostrano raskinuti u sljedećim slučajevima ako se odobreni stambeni kredit koristi nenamjenski.

'Taj kredit ja vraćam uredno, kredit sam dobio za izgradnju obiteljske kuće. Ja te novce čuvam, oročeni su na mom osobnom računu i namijenjeni su toj svrsi', kazao je novinarima u Saboru Crnoja.

No očito je da Crnojin kredit nitko nije kontrolirao jer oročavanje sredstava nije isto što i namjensko trošenje.

Iako je ustvrdio da je zatražio i građevinsku dozvolu za gradnju kuće iz odgovora kojeg smo dobili od Grada Samobora proizlazi da on to nije napravio.

'Gospodin Crnoja zatražio je 2011. godine Uvjerenje o uvjetima uređenja prostora za izgradnju obiteljske kuće na predmetnoj čestici te mu je iz Grada Samobora odgovoreno kako se prema namjeni prostora predmetna čestica nalazi u građevinskom području naselja, mješovite namjene. Izričito je napomenuto kako se na temelju te obavijesti ne stječe pravo na izvođenje bilo kakvih radova na predmetnoj nekretnini', stoji u odgovoru iz Grada Samobora

Pravo na povlašteni kredit Crnoja je ostvario kao HRVI Domovinskog rata. Prema spomenutom Zakonu, ovisno o stupnju oštećenja, HRVI imaju pravo na kredit po kamatnim stopama od dva do četiri posto dok razliku do tržišne vrijednosti kredita subvencionira država. Također Crnoja je ostvario i pravo na kredit koji otplaćuje umanjen za iznos postotka oštećenja organizma koji u njegovu slučaju iznosi 60 posto.

Iako smo u Ministarstvo branitelja uputili upit s nizom pitanja vezanih za ministrov kredit, do zaključenja teksta odgovor nismo dobili.