AMBICIOZNA NATO ČLANICA

Crnogorska vojska nabavlja uređaje za noćno promatranje i dronove

15.08.2019 u 13:34

Bionic
Reading

Crnogorsko ministarstvo obrane najavilo je u utorak kako će za potrebe svoje vojske nabaviti optoelektronske uređaje i dronove vrijedne 320.000 eura

Kako piše podgorička Pobjeda, crnogorska vojska nabavit će uređaje za noćno promatranje i gađanje koji pretvaraju sliku iz nevidljivog infracrvenog područja u područje vidljivo ljudskom oku. Uz to, ministarstvo obrane će kupiti i četiri termovizijska kompleta koji uključuju žirostabiliziranu kameru i bespilotnu letjelicu koja ima autonomiju veću od pola sata.

U dokumentu koji je objavilo crnogorsko ministarstvo obrane navodi se kako vojska, pored dronova, planira nabaviti i dva termalna multifunkcionalna uređaja za lociranje ciljeva s integriranim GPS prijemnikom koji je sposoban razmjenjivati podatke s komercijalnim GPS sustavima.

Crnogorska vojska pribavit će i četiri termovizijska nišana sa sposobnošću ljudske detekcije na 1500 metara, ljudskog prepoznavanja na 600 metara i identifikacije na 360 metara. Uz to, nabavit će se i ronilačka oprema i set za spasilačku ekipu.

Prema ranije objavljenoj strategiji obrane, crnogorsko ministarstvo obrane planira opremiti i obučiti 50 posto kopnenih snaga za sudjelovanje te 10 posto kopnenih snaga za održivo angažiranje u NATO-vim operacijama podrške miru i operacijama odgovora na krize.

Nova strategija obrane ističe kako će vojska razvijati sposobnosti potrebne za odvraćanje, zaustavljanje i odbacivanje eventualne oružane agresije, samostalno i uz pomoć NATO snaga. Jedna od novosti strategije bit će i obavezno služenje vojnog roka, ali i visoke novčane kazne za sve one koji se ne odazovu pozivu za rezervni sastav vojske.