PROSRPSKE UDRUGE OSUPNUTE

Crnogorska vojska zabranila komemoraciju za poginule u NATO-vom bombardiranju

25.03.2019 u 10:23

Bionic
Reading

Crnogorska vojska zabranila je u nedjelju parohu SPC-a i prosrpskim udrugama ispred vojarne u Danilovgradu komemoraciju na mjestu na kojem je prije 20 godina u NATO-vu bombardiranju poginuo vojnik Saša Stajić

Kako pišu crnogorski mediji, vojnici iz danilovgradske vojarne 'Milovan Šaranović' nisu dozvolili mjesnom parohu Srpske pravoslavne crkve Željku Čaliću, predstavnicima crkvene općine te udruge Bijeli Pavle da zapale svijeće i polože vijenac na mjestu na kojem je prije dva desetljeća poginula prva žrtva akcije Sjevernoatlantskog saveza pod nazivom Saveznička sila.

Vojnik, koji je zatvorio ulazna vrata vojarne pred okupljenima, nije obrazložio zbog čega delegacija ne može ući u krug vojarne, prenose podgoričke Vijesti i navode da je Stajićevim roditeljima kasnije dozvoljeno položiti cvijeće na mjestu na kojem je mladi Beograđanin izgubio život.

Saša Stajić poginuo je 24. ožujka 1999. tijekom bombardiranja vojarne u Danilovgradu, u kojem je kao 19-godišnjak služio redovni vojni rok, te se smatra kako je on prva žrtva NATO-ve akcije protiv tadašnje SR Jugoslavije.

Polaganje vijenaca i cvijeća nije dozvoljeno ni u podgoričkoj vojarni Masline, priopćio je u nedjelju oporbeni prosrpski Demokratski front (DF).

Kako se navodi, izaslanstvo Nove srpske demokracije, roditelji poginulih te vojni veterani pokušali su ući u vojarnu kako bi položili cvijeće, ali im to nije omogućeno, za što je DF okrivio 'crnogorski režim'.

'Delegaciji Nove srpske demokracije, roditeljima poginulih, vojnim veteranima, borcima s Košara nije dozvoljeno položiti vijenac na spomenik žrtvama koji se nalazi unutar vojarne, sada okićenoj zastavom zločinačkog NATO-a', priopćili su iz Demokratskog fronta.

Potpredsjednik Nove srpske demokracije Jovan Vučurović je za zabranu komemoracije unutar vojarni Vojske Crne Gore optužio crnogorskog ministra obrane Predraga Boškovića, a prosrpske udruge u Crnoj Gori i gotovo svi mediji u Srbiji osudili su zabranu.