START NAFTNE INDUSTRIJE

Crno zlato donijet će Ircima milijarde eura

10.10.2012 u 14:44

Bionic
Reading

Irska će uskoro raspolagati golemim prihodima od nafte, koji bi se mogli računati u milijardama funti. Providence Resources Plc, tvrtka u irsko-britanskom vlasništvu, potvrdila je da bi nalazište Barryroe, udaljeno od obale Corka 50-ak kilometara, moglo sadržavati 280 milijuna barela crnog zlata

Tony O'Reilly, direktor Providencea, kaže da je riječ o početku irske naftne industrije, velikom uspjehu nakon kojeg slijede desetljeća istraživanja oko irske obale.

O'Reilly napominje da je potrebno riješiti otvorena pitanja oko Barryroea, poput oporezivanja prihoda, osiguravanja zaliha i radnih mjesta.

'Nadamo se da postoji renesansa interesa među međunarodnim kompanijama koje trebaju doći u Irsku i pomoći nam iskoristiti naša prirodna bogatstva. To ne možemo učiniti sami', rekao je O'Reilly.

Prema njegovim riječima, zalihe nafte u Barryroeu iznad su svih očekivanja, goleme vrijednosti s obzirom na cijenu od 100 dolara po barelu.

Odbacio je kritičke sugestije da će Irska imati malu ulogu u industriji.

'Namjeravamo koristiti irske strukture. U tom pogledu bili smo vrlo jasni. Suludo je pomisliti da bismo sirovu naftu prevozili negdje drugdje', rekao je O'Reilly.

Providence namjerava privući multinacionalne gigante temeljem licence koju je od irske vlade dobio po nominalnoj cijeni. Tvrtka je već osigurala ekspertizu vodeće svjetske naftne kompanije, Exxon Mobila, u istraživanju lokacije kod Drumquina.

Prema tvrdnjama kritičara, Irska bi trebala preispitati zakonske odredbe o iskorištavanju prirodnih bogatstava.

Irska zadržava 25 posto ukupnog profita, a taj udio može narasti do 40 posto, ovisno o količini iskorištenih zaliha. Riječ je o potencijalnim milijardama funti za državu koja nikada ranije nije iscrpila ni kap nafte.

Irski ministar energetike Pat Rabbitte priznaje da je to daleko manje nego, primjerice, u Velikoj Britaniji ili Norveškoj, državama koje imaju puno veće resurse nafte i plina. No smatra da Irska mora zadržati nisku stopu, jer ne raspolaže potrebnim znanjima ni sredstvima za samostalnu eksploataciju resursa.

Irska Zelena stranka izrazila je zabrinutost zbog rizika koji prate naftne bušotine, a u pitanje je dovedeno i istraživanje u zaštićenom području otoka Rathlin, zbog opasnosti koje može predstavljati za tamošnji biljni i životinjski svijet.