VIŠE NEGO ŠTO SE MISLILO

Crna plima nafte prijeti obali SAD-a!

29.04.2010 u 08:57

Bionic
Reading

Novo curenje zabilježeno je u četvrtak na platformi koja je potonula 22. travnja u Meksičkom zaljevu i ispušta pet puta više nafte nego što je prvotno procijenjeno, a naftna mrlja bliži se američkoj obali brže nego se predviđalo

Usprkos naporima vlasti koje su u srijedu zapalile jedan dio naftne mrlje, crna plima bi mogla već u četvrtak stići do obale Louisiane na jugu SAD-a, prijeteći njezinom krhkom ekosustavu velikom katastrofom, kazao je guverner te američke države Bobby Jindal.

Guverner je zatražio od saveznih vlasti hitnu pomoć za zaštitu obala, navodeći informacije 'prema kojima se dio mrlje sprema doseći obalu Louisiane ranije nego je predviđeno'.

'Naš apsolutni prioritet je zaštita naših građana i okoliša. Ta su sredstva primarna za ublažavanje utjecaja crne plime po naše obale', izjavio je guverner.

Tjedan dana nakon nesreće američki obalni čuvari objavili su u četvrtak da su otkrili novo curenje, procjenjujući volumen nafte koja se izlijeva u more na 'više od 5000 barela dnevno'.

'Pronašli smo novo curenje', potvrdio je Michael Abdenhoff, glasnogovornik naftne kompanije BP.

U pokušaju zadržavanja napredovanja crne plime ekipe za intervenciju zapalile su u srijedu dio mrlje koja je dosezala 965 kvadratnih kilometara površine i nalazila se tada na otprilike 26 km od Louisiane.

Cilj operacije je zaštita ekosustava obala Louisiane. Platforma Deepwater Horizon, vlasništvo tvrtke Transocean, sadržavala je 2,6 milijuna litara nafte i crpila je gotovo 1,27 milijuna litara dnevno.

Potonula je nakon eksplozije i požara do kojeg je došlo 20. travnja. Jedanaest osoba smatra se nestalima.