AFLATOKSIN M1

Crna Gora vraća mlijeko Srbiji

07.03.2013 u 15:44

Bionic
Reading

Crna Gora će Srbiji vratiti uvezeno mlijeko za koje je utvrđeno da je kontaminirano aflatoksinom M1, rekao je u četvrtak novinarima pomoćnik direktora crnogorske Uprave za inspekcijske poslove Spaso Popović

On je kazao da je iz Srbije uvezeno oko 600 tona mlijeka, a da se očekuje da će biti vraćeno oko 500 tona, nakon što su su analize u Centru za ekotoksikološka ispitivanja pokazale da je kontaminirano.

'Sada treba srediti papire, jer postoji procedura kada se proizvodi vraćaju iz Crne Gore', rekao je Popović.

Opskrba Crne Gore ispravnim mlijekom i mliječnim proizvodima polako se normalizira. U trgovinama se, pored hrvatskog mlijeka, koje se nekoliko dana jedino moglo naći u trgovinama, sada ima i domaćeg.

Ministarstvo poljoprivrede uvezlo je iz Slovenije veće količine ispravne stočne krane i podijelilo je, uz minimalnu nadoknadu, farmerima kako bi očuvali stočni fond i proizveli mlijeko bez aflatoksina.

Ministri poljoprivrede zemalja regije suglasili su se u utorak u Beogradu da je, nakon višednevnih potresa na tržištu zbog povećane razine aflatoksina u mlijeku, trenutna situacija pod kontrolom, ali je u svim državama nužno pojačati nadzor stočne hrane i proizvodnje sirovog mlijeka, a u tu svrhu za dodatne kontrole mlijeka zemlje regije mogu koristiti referentni laboratorij u Hrvatskoj.

Zajedničko je stajalište također da se u svim zemljama regije moraju znatno poboljšati higijenski uvjeti u skladištima stočne hrane, ali i da inspekcijske službe moraju redovito komunicirati i razmjenjivati podatke kako bi se ubuduće izbjegli slični incidenti koji mogu ugroziti zdravlje ljudi.