1500 zaraženih na sto tisuća stanovnika

Crna Gora uoči praznika uvodi restriktivnije mjere

16.12.2020 u 12:52

Bionic
Reading

Crnogorske zdrastvene vlasti će u susret novogodišnjim i božićnim praznicima uvesti restriktivnije mjere kako bi smanjile rizik širenja epidemije koronavirusa koji bi moglo donijeti okupljanje većeg broja ljudi, rekao je u srijedu direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) Igor Galić

On je za RTCG rekao da će nove mjere biti objavljene uskoro te da je njihov cilj usmjeriti građane da praznike proslave u obiteljskom okruženju.

"S obzirom na rizik širenja epidemije svakako da će mjere biti restriktivnije, neće biti dopušteno organiziranje proslava. Moramo misliti o razdoblju nakon praznika, o zdravlju građana", rekao je Galić, koji je nedavno postavljen za prvog čovjeka IJZCG, nakon što je došlo do smjene izvršne vlasti u Crnoj Gori. Istaknuo je da takve restriktivne mjere traži i trenutna epidemiološka situacija uz visoku aktivnost virusa u zemlji.

U Crnoj Gori trenutno su na snazi mjere obaveznog nošenja zaštitnih maski za sve starije od pet godina na otvorenome i u zatvorenim prostorima, na snazi je zabrana okupljanja, ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da rade do 18 sati, dok policijski sat traje od 22 sata do 5 sati ujutro.

Kornavirusom je zaraženo nešto ispod deset tisuća stanovnika Crne Gore, što je jedan i pol posto populacije te zemlje.

„Statistički gledano u Crnoj Gori je aktivno 1500 na sto tisuća stanovnika“, priopćeno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje, uz podatak da je jučer zbilježeno 12 novih smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa, čime je broj smrtnih slučajeva od početka pandemije dostigao brojku od 597, što je skoro 0,1 posto crnogorske populacije.

Po riječima direktora instituta za javno zdravlje, Crna Gora bilježi široku rasprostranjenost epidemije, s visokim stopama obolijevanja u svim gradovima, ali je taj trend ipak stabilan. "Rekao bih da se u ovom trenutku epidemija nalazi na visokoj razini, i na izvjesnoj klackalici, pa će od sljedećih mjera i onoga kako ćemo ih se pridržavati zavisiti kako će epidemija dalje napredovati", rekao je Galić.

Skoro polovina Crnogoraca vjeruje u zavjeru oko koronavirusa

Crna Gora je vodeća po postotku stanovništva koje vjeruje u zavjere oko koronavirusa među zemljama Zapadnog Balkana, Centralne i Istočne Europe, pokazuje istraživanje koje je provela slovačka nevladina udruga "GlobSec".

Prema tom istraživanju, koje su prenijele podgoričke Vijesti, 43 posto stanovnika Crne Gore smatra da je Covid-19 laž kako bi se manipuliralo stanovništvom, 38 posto da su SAD namjerno naparavile ovaj virus, a 37 posto Crnogoraca vjeruje da je cjepivo protiv koronavirusa sredstvo kako bi se postavili nano-čipovi i kontrolirao narod.

U toj međunarodnoj nevladinoj udrugi sa sjedištem u Bratislavi pitali su ispitanike u zemljama Zapadnog Balkana i Centralne i Istočne Europe i tko je najbolje odgovorio na krizu izazvanu koronavirusom.

Među stanovnicima zemalja regije, primjerice, Crna Gora, Srbija i Sjeverna Makedonija vjeruju da se Kina bolje snašla od Europske unije, dok osim toga, 29 posto Crnogoraca, 28 posto Sjevernomakedonaca i 19 posto Srbijanca smatra da je Rusija veoma dobro odgovorila na krizu.

Iz “GlobSeca”, kako prenose Vijesti, poručuju da teorije zavjere u vezi s koronom i njenim širenjem među ranjivim populacijama predstavljaju rastuću prepreku u borbi s pandemijom, jer će frustrirano stanovništvo vjerovatno biti manje voljno poštivati mjere koje uvodi država i njene planove oporavka.