u 24 sata 69 osoba zaraženo

Crna Gora se u borbi protiv koronavirusa nalazi u prijelomnom trenutku

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 07.08.2020 22:51
  • Objavljeno 07.08.2020 u 22:51
tportal

Izvor: EPA / Autor: BORIS PEJOVIC

Crna Gora se u borbi protiv koronavirusa nalazi u prijelomnom trenutku i sada bi se epidemija trebala početi smirivati, rekao je u petak vodeći crnogorski epidemiolog Boban Mugoša, objavljujući da je Covid-19 potvrđen kod 69 osoba u posljednja 24 sata.

"Danima se događa da je broj zaraženih na razini od 15 posto testiranih, što govori da smo došli do granice gdje je prelomni trenutak i da će se epidemija najvjerojatnije početi smirivati. To zavisi samo od našeg ponašanja koje uvjetuje širenje infecije", rekao je Mugoša.

On je priopćio da je od posljedica koronavirusa u posljednja 24 sata umrla jedna osoba, odnosno ukupno 52 od sredine lipnja.

„Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 1192, a na 100 tisuća stanovnika to je 189“, priopćio je Mugoša, naglasivši da se broj aktivnih slučajeva od kraja prošlog mjeseca prepolovio. No, kako je rekao, pred crnogorskim epidemiolozima je novi izazov, turisti koji će doći otvaranjem granica za zemlje istočne Europe.

"Imamo još jedan izazov. To je turizam. Naša ekonomija se puno oslanja na turizam, dolazit će nam turisti, izazovi su veliki, napravili smo dobar plan i ja se nadam da ćemo uspjeti realizirati sve da očuvamo zdravlje stanovništva", rekao je Mugoša.

Crna Gora koronavirus

Izvor: EPA / Autor: BORIS PEJOVIC

Crna Gora je početkom tjedna dopustila ulazak u zemlju bez ikakvih uvjeta državljanima Rusije i Azerbejdžana, a na takozvanu „zelenu listu“ prije dva dana dodala je i Ukrajinu.   

Odgovarajući na pitanje novinara kako je moguće da je crnogorski Institut za javno zdravlje dao suglasnost za održavanja izbora kada su samo dvije svadbe izazvale više žarišta, s nekoliko stotina zaraženih, Mugoša je rekao da se izbori i svadbe ne mogu uspoređivati te da su izbori, za razliku od svadbi, "kontrolirani ambijent gdje je sve točno propisano". Ako se poštuju mjere, ne bi trebalo biti problema, kazao je.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori zakazani su za 30. kolovoza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!