kršenje međunarodnih prava

Crna Gora od Srbije traži objašnjenje zbog prihvata optužene osobe u svom veleposlanstvu

26.11.2018 u 15:48

Bionic
Reading

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova (MVP) zatražilo je od državnih tijela Srbije službeno očitovanje o zadržavanju, u veleposlanstvu te države u Podgorici, osobe optužene u slučaju pokušaja terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 16. listopada 2016.

Osumnjičena Branka Milić optužena je za, kako se u podgoričkim medijima često kvalificira, pokušaj 'državnog udara', a pobjegla je u petak u srbijansko veleposlanstvo nakon što joj je sutkinja Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša ponovo odredila pritvor, nakon što joj je prije toga bilo dopušteno braniti se sa slobode.

MVP je, kako je priopćeno, pozvalo srbijanskog veleposlanika Zorana Bingulca na konzultacije i zatražilo službeno stajalište Srbije 'povodom zadržavanja optužene Milić u veleposlanstvu Srbije u Podgorici kojoj je, odlukom nadležnog suda, određen pritvor'.

Veleposlaniku Bingulcu je rečeno da bi svako djelovanje koje utječe na sudski postupak značilo kršenje načela međunarodnog prava, kao i diplomatske prakse između država koje imaju uređene diplomatske odnose, te je zatražen što brži odgovor srbijanske strane, stoji u priopćenju.

MVP i druga nadležna tijela Crne Gore poduzet će, kako je najavljeno, daljnje mjere i radnje, sukladno međunarodnim standardima, pravnom poretku Crne Gore i diplomatskoj i pravnoj praksi u ovakvim slučajevima.

Bingulac je, kako se navodi u priopćenju, potvrdio da se optužena Milić nalazi u prostorijama srbijanskog veleposlanstva i da su odmah po njenom dolasku obaviještena nadležna tijela te države. Također je najavio da se 'idućih dana može očekivati službeno stajalište i reakcija Srbije'.

Branki Milić, koja pripada Četničkom pokretu u Srbiji, te još 14-orici uglavnom srbijanskih državljana već se dvije godine sudi na Višem sudu u Podgorici, a prema optužnici optuženi su za pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 16. listopada 2016. u Podgorici. Među optuženima su i čelnici oporbenog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, dok se protiv dvojice ruskih obavještajaca vodi odvojeni proces.