RAČUN ZA VODU

Crkvi Svetog groba prijeti ovrha

03.11.2012 u 10:03

Bionic
Reading

Isus je u svoje doba hodao po vodi i pretvorio je u vino, ali sada ogromni račun za vodu jednog od najsvetijih mjesta kršćanstva zadaje crkvi priličnu glavobolju. Crkva Svetog groba, mjesto Isusova raspeća i pokopa, dužna je vodovodu Jeruzalema 2,3 milijuna dolara

Ovoga tjedna je Grčkoj pravoslavnoj patrijaršiji u Jeruzalemu, koja ima velike i vrijedne vlasničke udjele u Svetoj zemlji i održava sjedište u staroj crkvi, zamrznut bankovni račun, objavio je dužnosnik tvrtke Hagihon.

Na to je jeruzalemski patrijarh grčke pravoslavne crkve Teofil III zaprijetio da će u znak prosvjeda zatvoriti crkvu, koja je glavno hodočasničko mjesto za milijune turista, piše izraelski list Maariv

Crkva se nalazi duboko unutar jeruzalemskih starih zidina, a obuhvaća Golgotu ili Kalvariju, gdje je Isus razapet, pokopan i gdje je uskrsnuo.

Crkva je sagrađena je u 4. stoljeću pod Konstantinom Velikim, prvim kršćanskim rimskim carem, čija je majka, kraljica Helena, obišla mjesto i utvrdila da je to mjesto Isusova uskrsnuća.

Glavni tajnik patrijaršije, nadbiskup Konstantin Aristarhos, nije imao komentar na članak objavljen u Maarivu. On je rekao da je crkva spremna platiti tekuće račune za vodu, ali da će akumulirani dug, koji se gomilao godinama, biti problematičan.

'Mi vjerujemo u Boga i nadamo se da će nam ljudi pomoći', rekao je, dodajući da je patrijaršija poslala službene dopise izraelskom predsjedniku Shimonu Peresu i premijeru Benjaminu Netanyahuu

Patrijaršija zbog blokiranog računa sada ne može plaćati svećenike, a navodi i nekoliko kršenja prava od strane države Izraela. Između ostalog, na crkvenom je zemljištu sagrađen i Knesset, izraelski parlament. A za svoju 'borbu' protiv grada Jeruzalema kažu da je 'sastavni dio palestinske borbe protiv izraelske otimačine'.

Maariv navodi da je desetljećima postojao prešutni sporazum između crkve i bivšeg gradonačelnika Jeruzalema, koji je izuzeo patrijaršiju od plaćanja računa za vodu koja je sprovedena do crkve Svetog groba.

Međutim, glasnogovornik Hagihona je izjavio da zakon nije dozvoljavao tvrtki takve iznimke.

Razgovori s patrijaršijom traju već godinama, kaže. Tvrtka je odustala od provođenja zakonskih ovršnih koraka, kao što je zatvaranje vode u crkvi, kako se ne bi ometalo molitve i turističku aktivnost.