OSUDA SILE

Crkva u Venezueli optužila vlast za totalitarizam

02.04.2014 u 22:32

Bionic
Reading

Biskupska konferencija Venezuele optužila je stranku na vlasti i socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura da žele uvesti totalitarizam u zemlji koju već dva mjeseca potresaju protuvladini prosvjedi u kojima je 39 osoba poginulo.

Uzrok tih prosvjeda je 'želja stranke na vlasti i vlade da uvedu takozvani Plan za domovinu (predložio ga je Hugo Chavez), iza kojeg se krije postavljanje totalitarne vlade', rekao je na tiskovnoj konferenciji mons. Diego Padron, predsjednik Biskupske konferencije.

Mons. Padron je izrazio žaljenje zbog jačanja političke polarizacije u Venezueli između pristaša i protivnika 'chavizma', političkog pravca koji danas zagovara Chavezov nasljednik Nicolas Maduro koji je u travnju 2013. tijesno pobijedio na predsjedničkim izborima.

Ono što se u zemlji događa je 'vrlo ozbiljno, po svojoj snazi (...) kao i po svome trajanju, žestini i kobnim posljedicama za našu sadašnjost i za našu budućnost', dodao je.

Tu naftom bogatu zemlju od 4. veljače potresaju prosvjedi studenata i oporbe, nezadovoljnih zbog porasta nesigurnosti, velike inflacije (57 posto godišnje), nestašice hrane i grubog gušenja prosvjeda.

Predstavnik Crkve je kritizirao 'kriminalizaciju građanskih prosvjeda' i gaženje ljudskih prava, nakon uhićenja trojice predstavnika oporbe – političke čelnice oporbe i dvojice gradonačelnika – koji su u pritvoru pod optužbom da su poticali na nasilje.

'Osuđujemo uporabu sile (nad prosvjednicima), mučenja zatvorenika i sudbeni progon gradonačelnika i zastupnika oporbe. Vlada se vara ako misli da će krizu riješiti silom, to nije dobar put', upozorio je.

Mons. Padron je rekao da se zauzima za posredovanje Svete Stolice radi poticanja 'iskrenog dijaloga' vlasti i oporbe, o čemu je ovih dana govorio i predsjednik Maduro.