OKRUGLI STOL NA KAPTOLU

Crkva u strahu od 'europske superdržave'

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 08.06.2010 10:18
  • Objavljeno 08.06.2010 u 09:00
Katedrala Kaptol

Katedrala Kaptol

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Katolička crkva ne strahuje od Europske unije i europskih integracija, samo je zanima kakvo će to udruživanje biti, moglo se čuti na okruglom stolu u Katoličkom pastoralnom centru upriličenom povodom Pisma hrvatskih biskupa vezanog uz hrvatske pristupne pregovore s EU-om

Željko Tanjić koji vodi katedru za fundamentalnu teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu kaže da se ne može suditi je li netko dobar katolik prema njegovom odnosu prema Europskoj uniji jer se na mnoge koji su skeptični prema tom projektu u javnosti gleda u negativnom svjetlu. Za katolike vjernike to nije presudno.


On objašnjava da Katolička crkva nema nikakve rezerve prema pristupanju Hrvatske europskim integracijama jer je svjesna da ne možemo živjeti sami i izolirani od drugih.

'Europske integracije su mnogo šire od Europske unije i crkva vidi više od puke političke i ekonomske integracije, a iz tog konteksta proizlaze dvije osnovne kritike Europske unije', kaže Tanjić. Prva kritika je, objašnjava on, upravo to što nije dovoljno istaknut širi kontekst integriranja osim političkog i ekonomskog, a drugi problem za Katoličku crkvu u Hrvatskoj je pitanje ide li Europska unija u smjeru stvaranja neke superdržave. Takav koncept sigurno budi određene strahove u zemljama koje su tek nedavno ostvarile svoju nezavisnost, poput Hrvatske.

Damir Grubiša s Fakulteta političkih znanosti govorio smatra da je Europska unija učinila pogrešku kad u svoj ustavu nije istaknula kršćanske vrijednosti kao temelj na kojem je nastala, poput renesanse, prosvjetiteljstva grčka kulture ili rimskog prava. Tu pogrešku je donekle ispravila u Lisabonskom ugovoru. Dotaknuo se i pojma strahova od gubitka identiteta u Europskoj uniji koji se javljaju u Hrvatskoj nazvavši ih neopravdanim. 'Irska kultura je tek nakon ulaska u EU procvjetala i postala brand', objasnio je Grubiša.

Goran Črpić iz Centra za socijalni nauk crkve
govorio je o načelu samoga integriranja u Europsku uniju rekavši da Crkvu u prvom redu, kao jednu univerzalističku instituciju, zanima kulturološki princip po kojem je ona već 200 godina unutra. Ako se zastupa ekonomski princip, objašnjava on, onda je Crkva na margini toga procesa. Pitanje je koji je model integracija u opticaju, kaže Črpić i zaključuje: 'Ispod dostojanstva čovjeka i naroda ne može se ići.'

Na kraju je izlagao Hrvoje Špehar s Fakulteta političkih znanosti koji je govorio o sukobu laičke države i religije. On objašnjava da laička država pokušava u potpunosti Crkvi oduzeti pravo javnosti, s čim se najdalje otišlo u Francuskoj i Turskoj. 'U Europskoj uniji načina donošenja odluka konsenzusom vlada trend eurolaičnosti. To je princip po kojem se mora postići minimalni konsenzus oko pristupa crkvama i vjerskim zajednicama. To je nužno jer se mora uvažiti mišljenje i Francuske kao iznimno laičke države, ali i država poput Engleske koje imaju svoju državnu crkvu', objasnio je Špehar.

Prema definiciju koju je iznio, laička država je sekularna država koja je negativno nastrojena prema crkvama i stvara ateistično društvo, premda, smatra Špehar, neće uspjeti ostvariti taj cilj jer je današnja Europa sa sve manjim brojem vjernika iznimka, a ne pravilo u svijetu. Ipak, zaključio je na kraju, u novim vremenima i Crkva je pronašla drukčije načine djelovanja te je u posljednje vrijeme zabilježena suradnja francuskih i njemačkih katoličkih župa, što prije Europske unije nije bilo slučaj.

Na kraju je zbog dužine izlaganja gostiju ostalo malo vremena za pitanja posjetitelja, tek zabilježimo da je jedan gospodin rekao da on dolazi iz Engleske i upitao jesmo li mi izračunali konkretnu korist koju će nam donijeti Unija. Tanjić mu je odgovorio da oni nisu ekonomisti i da se o Europskoj uniji može razmišljati i na druge načine te da si Hrvatska ne može dopustiti mnogo toga što si može Ujedinjeno Kraljevstvo kao velika bogata zemlja i imperijalna sila.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi