UZNEMIRENI I ZAPREPAŠTENI

Crkva: Ekshumacije nisu provedene civilizirano

03.02.2014 u 17:02

Bionic
Reading

Zajednička Komisija za hrvatski martirologij Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije BiH (BK BiH) ocjenjuje da iskapanje posmrtnih ostataka iz masovnih grobnica na lokalitetima Tupale u Ličko-senjskoj županiji i Vrgorca u Splitsko-dalmatinskoj nije bilo učinjeno po civilizacijskim i pravnim standardima ponajprije zato što je povrijeđeno dostojanstvo žrtve i pravo rodbine i naroda na istinu, stoji u priopćenju koje je Hini poslao gospićko-senjski biskup Mile Bogović

Sjednica Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij održana je 29. siječnja u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu pod predsjedanjem biskupa Bogovića. U priopćenju se navodi da je ta komisija veliku pozornost posvetila događajima vezanim uz iskapanja pobijenih žrtava te da je 'jednodušno' stajalište njezinih članova da su žrtve pri iskapanju tretirane kao puki statistički podatak, da je sve obavljeno na brzinu te da se 'čak nije ispitao ni broj ubijenih, a kamoli njihova imena, razlog i način ubijanja'.

'Iako su na grobištu bila dva križa s imenima pobijenih, iako su se na tome mjestu na godišnjicu stradanja održavala spomen-slavlja, nitko od mještana nije o iskapanju obaviješten', ističe se u priopćenju i dodaje kako čak ni najbližoj rodbini nije bio dopušten pristup 'iako su neki s prozora svojih kuća mogli vidjeti bagere koji raskapaju grobište i kamione koji odvoze iskopani materijal'. 'Dosta razloga za uznemirenost i zaprepaštenost!' ističe se u priopćenju uz tvrdnju da se u vrijeme ubijanja i dugo poslije nije smjelo o tom zločinu govoriti, a na grobišta se moglo doći samo potajno, te kako je neprihvatljivo da se iskapanje obavilo bez pristupa javnosti jer narod ima pravo na istinu o stradanjima.

'Kao da i dalje netko želi da se ne otkrije istina o stradanju', piše biskup Bogović i dodaje kako zato 'nije čudno da se narod listom pobunio protiv takva načina i svoje neslaganje potvrdio prosvjedom s 986 potpisa, a to sve tim više začuđuje jer su neki od članova 'radne ekipe' korektno obavili više iskapanja grobišta stradalih u Domovinskom ratu'.

'Nije, dakle, riječ o neupućenosti. Bojimo se da je riječ o stvaranju jedne loše prakse koja bi vrijedila za žrtve komunističkog terora, da se i dalje drži pod embargom istina o komunističkom teroru i njegovim zločinima, da se i dalje nastavi s uništavanjem memorije o jednoj vrsti žrtava', navodi se u priopćenju.

Uz tvrdnju da je iskapanje vodilo Ministarstva branitelja, to jest Povjerenstvo za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i groblja poslijeratnog razdoblja, čiji je član i Franjo Talan u ime Hrvatske biskupske konferencije, Komisija je zaključila da bi se 'poslovi iskapanja žrtava komunističkih zločina trebali povjeriti u nepolitičkim ustanovama'.

Sa stajalištem da 'nipošto u poslove iskapanja žrtava komunističkih zločina ne bi trebali biti uključeni oni koji su bili aktivno uključeni u represivni komunistički sustav', Komisija će se obratiti Povjerenstvu i o tome obavijestiti i druge nacionalne i međunarodne ustanove.

U priopćenju biskup Bogović ne navodi ime onoga tko 'nipošto' ne bi smio biti uključen u poslove iskapanja žrtava komunističkih zločina 'jer je bio aktivno uključen u represivni komunistički sustav'.

Početkom siječnja pomoćnik ministra branitelja za zatočene i nestale i predstojnik vladine komisije pukovnik Ivan Grujić najavio je da će tužiti biskupa Milu Bogovića jer je za njega izjavio da je 'bivši pukovnik Udbe pa se ljudi pribojavaju da Udba još nije bivša'. Grujić je tada za Hinu rekao da je prije Domovinskog rata bio u MUP-u, u odjelu koji se bavio državnom sigurnošću, ali je od 1991. godine dragovoljac Domovinskog rata.

U Otočcu je 30. prosinca, nakon otkrivanja spomenika 15 žrtava komunističkog režima, izjavio kako na Tupalama 'nijednu žrtvu bager nije dotaknuo', da su žrtve bile ručno obrađene i da su se uzeli uzorci za DNK analizu, a nakon toga kosti su na mjesnome groblju u Otočcu pokopane dostojanstveno uz cvijeće i zapaljene svijeće, što je, kako je rekao, najprimjereniji način koji se primjenjuje u svijetu.