SLAVLJE U BRITANIJI

Covid pacijentica probuđena iz 28-dnevne kome nakon što su joj dali - Viagru

03.01.2022 u 10:48

Bionic
Reading

Britanski liječnici posegnuli su za neobičnim lijekom ne bi li pokušali probuditi iz kome 37-godišnju pacijenticu. Monica Almedia, inače medicinska sestra, unatoč tome što je bila cijepljena s dvije doze cjepiva, oboljela je od covida-19 i stavljena u induciranu komu

Medicinska sestra koja radi za NHS Lincolnshire, zarazila se koronavirusom još u listopadu. Nakon što su joj se simtpomi pogoršali primljena je u bolnicu i potom otpuštena kad se situacija poboljšala. No, ubrzo su stvari krenule na gore i ponovno je primljena u bolnicu te stavljena u induciranu komu, piše Daily Mail, a prenosi Zimo.dnevnik.hr.

Nakon 28 dana u komi, liječnici su iscrpili gotovo sve mogućnosti i već su pripremali njenu obitelj na najgore. Naime, planirali su isključiti aparate koji ju održavaju na životu, ali joj nakon 30 dana ne bude bolje.

No, liječnici se nisu željeli predati i odlučili su joj dati eksperimentalnu dozu pomalo neobičnog lijeka - Viagre.

Kako piše Daily Mail, u roku od tjedan dana, Almeidino stanje toliko se poboljšalo da više nije bila komi, a količina kisika koju je trebala, prepolovila se. Nekoliko dana kasnije, otpuštena je iz bolnice, u kojoj inače radi, i Božić je mogla dočekati kod kuće.

  • +8
Koronavirus u Velikoj Britaniji Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Liječnici sad provode testove ne bi li utvrdili može li Pfizerova Viagra pomoći u podizanju razine kisika u krvi, kao što to čini udisanje dušikovog monoksida. Zasad će Viagru, u sklopu liječenja covida-19 dobiti samo pacijenti u Velikoj Britaniji koji pristanu na takav oblik esperimentalnog liječenja.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ