odluka vrhovnog suda

Čoviću zbog mita oko remonta MiG-ova u Ukrajini postrožena kazna na tri godine zatvora

15.11.2021 u 20:56

Bionic
Reading

Vrhovni sud Republike Hrvatske postrožio je kaznu Josipu Čoviću na tri godine zatvora zbog produljenog primanja mita, a Ivicu Josipovića potvrdio osudu na jednu godinu zbog davanja mita u postupku javne nabave za remont i dokup borbenih aviona MIG-ova 21 od 2011. do 2016. godine

Podsjetimo, Uskok je za primanje mita teretio Čovića, bivšeg načelnika Odjela održavanja i remonta Zrakoplovno-tehničkog zavoda, voditelja stručnog tima MORH-a za provjeru i člana tehničkog Povjerenstva MORH-a zaduženog za utvrđivanje tehničke sposobnosti izvršenja remonta MIG-ova, a za davanje tereto predstavnika remontne tvrtke Ukrspecexport Josipovića.

U optužnici, koja je podignuta 30. prosinca 2016., navedeno je da je Čović od ukrajinske tvrtke, ali i od rumunjske tvrtke Aerostar, koja se također natjecala za posao remonta MiG-ova, tražio mito kako bi 'pogurao' njihove ponude. USKOK tvrdi da su predstavnici rumunjske tvrtke odbili njegov zahtjev, dok je Josipović pristao na mito, da su on i Čović dogovorili isplatu 50.000 eura te da je od tog iznosa isplaćeno najmanje 10.000 eura.

Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu presudila je da su Čović i Josipović krivi te je Čoviću odrezala kaznu od godine dana i osam mjeseci zatvora, uz obavezu vraćanja nezakonito stečenih 10.000 eura, dok je Josipoviću odrezala godinu dana zatvora.

Josip Čović i Ivica Josipović Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Čović se u istrazi branio kako nije riječ o primanju mita, nego da mu je Josipović u dva navrata, krajem siječnja 2016. i nakon isporuke svih 12 remontiranih MiG-ova, darovao po pet tisuća eura zbog 'korektnog rada i poštivanja propisa'. Navodio je i kako on taj dar nije tražio, ali da ga je oba puta primio i nakon nekoliko dana uplatio na svoj račun u banci. Kazao je i kako o primljenom novcu nikoga nije izvijestio te da mu cijela ta situacija nije bila ugodna. Nakon primitka drugog dara, tvrdio je u istrazi, reagirao je nervozno.

'Ponovo sam od njega (Josipovića, op.a.) primio poklon za korektno obavljen posao, no nervozno sam reagirao kazavši da je sada dosta. I u toj kuverti bilo je 5000 eura. Opet nikog nisam izvijestio o novcu i opet sam novac stavio na bankovni račun', tvrdio je Čović u istrazi.