inicijativa za regiju

Čović ima masterplan: Vučić, Plenković i Vujanović danas u 'glavnom gradu' Hercegovine

03.04.2017 u 10:24

Bionic
Reading

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović najavio je kako će se u ponedjeljak i utorak u Mostaru okupiti svi najvažniji političari iz te zemlje te Hrvatske i Srbije kako bi se na taj način pokušalo pokrenuti pozitivne trendove koji bi promijenili stanje u BiH ali i regiji, prenio je sarajevski Dnevni avaz. Najavljeno je da će se Čović prvo sastati s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, potom s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i na kraju s novoizabranim predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

U izjavi ovom listu uoči mostarskog okupljanja upriličenog u povodu obilježavanja dvadesete obljetnice tamošnjeg tradicionalnog gospodarskog sajma, Čović je najavio kako će se za istim stolom tamo naći predsjednici vlada Hrvatske Andrej Plenković i Srbije Aleksandar Vučić, trojica članova Predsjedništva BiH te predsjednici Federacije BiH Marinko Čavara i Republike Srpske Milorad Dodik.

Čović je pojasnio kako će se na radnoj večeri razgovarati o različitim pogledima na budućnost ovog dijela Europe te je najavio i svoju novu političku inicijativu.

'Izložit ću jedan koncept koji bi omogućio da se u narednih pet-šest mjeseci ponovo probudi interes naših prijatelja za BiH u kojoj je sveopći zastoj', kazao je Čović.

Važnim drži i to što je dolazak premijera Hrvatske i Srbije u Mostar ujedno povod da se za istim stolom po prvi puta nakon dugo vremena nađu i najvažniji bosanskohercegovački dužnosnici čiji su odnosi opterećeni brojnim sukobima i stalnim svađama.

Čović je uvjeren kako unatoč postojećim problemima ima prostora za promjene na bolje i napredak te najavljuje kako će to nastojati i dokazati.

Istaknuo je kako BiH ne smije odustati od nastojanja da do kraja godine dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. 'U tom smislu je važna potpora i naših prvih susjeda pri čemu primarno mislim na Hrvatsku i Srbiju', kazao je Čović.

Uz predsjednika vlade RH u BiH će boraviti potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić, potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, priopćila je  Vlada RH.