KRIZA VLASTI U BIH

Čović i Ljubić zaklinju se u podršku Zagreba

13.01.2011 u 10:56

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ) Dragan Čović izjavio je kako je dobio 'apsolutnu potporu' hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i predsjednice hrvatske Vlade Jadranke Kosor za politiku koju zastupaju on i predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić

Komentirajući u četvrtak za sarajevski Dnevni avaz i banjalučke Nezavisne novine razgovor što su ga on i Ljubić u srijedu u Zagrebu vodili s najvišim hrvatskim dužnosnicima, Čović je ustvrdio kako Josipović i Kosor u cijelosti dijele stajališta dva HDZ-a u BiH.

'Jospović i Kosor dali su neupitnu potporu legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda', kazao je Čović.

Predsjednik HDZ BiH pojasnio je kako je hrvatskom predsjedniku i premijerki prenio upozorenje zbog 'opasnog' pokušaja Socijaldemokratske partije BiH (SDP) da najprije uspostavi vlast u Federaciji BiH, a ne na razini države 'kako bi se onda obračunavali s drugim entitetom u BiH'. Čović drži da to 'vodi razgradnji odnosa u BiH i produbljuje krizu'.

SDP BiH i Stranka demokratske akcije (SDA), na temelju većine koju imaju u skupštinama pet županija unutar Federacije BiH, već su počeli proces uspostave izvršne vlasti.

Nova vlast čiju okosnicu čine SDP i SDA već je dogovorena u najvećoj i najvažnijoj Sarajevskoj županiji, a uskoro slijedi uspostava vlada u Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj, Unsko-sanskoj i Bosansko-podrinjskoj županiji.

'Činjenica da netko vjeruje kako nas može eliminirati iz vlasti zorno pokazuje u kakvoj se ustavnoj poziciji danas nalazi hrvatski narod. Naravno da smo im (Josipoviću i Kosor) kazali od kojih stranaka to dolazi i što činimo da to spriječimo', izjavio je Čović pojasnivši kako u HDZ-u imaju 'plan B' za situaciju u kojoj bi bili potisnuti iz izvršne vlasti u Federaciji BiH.

'Mi ćemo im (SDP-u) jasno staviti do znanja da nema dalje uspostave vlasti u Federaciji BiH', kazao je Čović potvrdivši kako će njegova stranka u sadašnjim uvjetima blokirati svaki novi pokušaj uspostave vlasti.

Čelnik HDZ-a 1990. Božo Ljubić ocijenio je u izjavama za medije u Mostaru da dva HDZ-a predstavljaju predvodnike europske politike u BiH te da od Zagreba traže potporu za jednaku poziciju za Hrvate u ustavnim promjenama u toj zemlji.

'Jasno smo istaknuli kako su dvije stranke hrvatskog bloka spremne biti predvodnici europskog bloka kako bi predsjednik Josipović i premijerka Kosor bili u mogućnosti s puno više rezultata i kredibiliteta podržati jednu takvu politiku. Složili smo se da vlast treba odražavati političku volju i u kojoj su uključeni legitimni predstavnici svih triju konstitutivnih naroda i građana BiH', rekao je Ljubić.

On je ocijenio da hrvatski političari u BiH imaju 'zdravu politiku koja je u stanju artikulirati domaću politiku' bez nametanja stajališta iz Zagreba. Također je odbacio mogućnost da bilo što poljulja sporazum između dva HDZ-a o zajedničkom sudjelovanju u vlasti te zahtjevima za ustavnim reformama u zemlju u kojima bi Hrvati ostvarili jednaku poziciju s drugim dvama narodima.