Costa Brava - raj u kojem je stvarao Salvador Dalí!

Costa Brava - raj u kojem je stvarao Salvador Dalí!

31.07.2012 u 02:04

Bionic
Reading

Protekli vikend obilježio mi je jedan od najvećih nadrealista i otkačenjaka u povijesti umjetnosti; señor Salvador Dalí. Sve je započelo želučanom virozom, a završilo predivnim i nadasve inspirirajućim vikendom.

Nije mi namjera da ovaj članak završi kao lekcija iz povijesti umjetnosti, stoga ću izbjeći kronološko i takstativno nabrajanje svega onoga što je ovaj katalanski umjetnik napravio u svom životu (za to je tu stara dobra Wikipedija), nego ću se koncentrirati na predivan dvodnevni izlet bajkovitom Costa Bravom s mojim prijateljem Ivanom i našim doživljajem jednog od najekscentričnijih dandija ikada.

Čim smo sjeli u našu iznajmljenu Škodu, krenuvši iz Barcelone prema Costa Bravi, uhvatila me takva želučana viroza da sam cijeli prvi dan provela u fetusnom položaju na jednoj maloj skrivenoj uvalici gdje smo i prenoćili.

U zoru smo krenuli put Figuerasa; katalanskog gradića gdje je rođen veliki majstor Dalí i u kojem je, na ostacima antičkog kazališta, izgradio monumentalan muzej.

'Gradsko kazalište čini mi se vrlo prikladno iz tri razloga: prvi, jer sam izrazito teatralan slikar, drugi, jer je kazalište ispred crkve u kojoj sam kršten, a treći, jer sam u predvorju kazališta održao svoju prvu izložbu slika ". Imao je tada samo četrnaest godina.

Za cjelokupno Dalíjevo stvaralaštvo brine se zaklada Gala-Salvador Dalí. 1500 eksponata svih vrsta umjetnosti: slikanje, crtanje, skulptura, grafika, ugradnja, hologram, fotografija, dizajn nakita itd., od najranijih umjetničkih iskustava do posljednjih godina njegova života izloženo je u Dalí Theatre-muzej u Figuerasu.

Iako sam, prije točno četrnaest godina bila na istom ovom mjestu na ekskurziji u srednjoj školi, osjećala sam se kao da mi je prvi put. Dah mi je zastao još na samom ulazu u muzej u kojem dominiraju 'Kišni Cadillac' i 'Kupola' koji su uz salu 'Palače vjetra' i sobu 'Mae West' najimpresivniji dijelovi muzeja.

Dalo bi se pisati o dojmovima iz Figuerasa puno više no što ja imam namjeru u ovom postu jer preporučam da se svakako barem jednom u životu v živo susretnete s originalima jednog od najvećih nadrealista i performera u povijesti umjetnosti.

Možda je bio luckast, ali nikako nije bio lud stari lisac Dalí kada je odabrao baš Cadaques kao mjesto gdje će sviti svoj mali raj. Samo 30-ak kilometara od Figuerasa smjestio se Cadaques, po mnogima jedno od najljepših mjesta na Costa Bravi u kojem je Dali stvarao i periodično živio sa svojom velikom ljubavi i muzom Galom u čarobnom zdanju koje je nazvao 'Venerin san'.

I uistinu, čim uđete u prvu prostoriju u kojoj vam dobrodošlicu zaželi veliki bijeli kičasti medo počinje fantazija koja ne prestaje dokle god ne izađete iz fascinantnog objekta koji je nastajao više od četrdeset godina tijekom kojih je Dalí, malo po malo, otkupio sedam ribarskih kuća što je rezultiralo labirintskom strukturom. Kao što je i sam rekao: 'Poput prave biološke strukture [...]. Svaki novi val života čini novu ćeliju.'
Svaka nova 'ćelija' ispunjena je bezbrojnim sjećanjima i stvarima, ukrašena tepisima, vapnom, suhim aromatičnim cvijećem, baršunom, stilskim namještajem itd.

Atelje u kojem je umjetnik stvarao i u kojem se nalaze ova dva originala.
Pogled iz ptičje perspektive na predivan 'Žuti salon'
Portret Elene Dimitrievne Diakonove, poznatije kao Gala, obožavane Dalijeve supruge i muze
Galina i Dalijeva spavaća soba
Dalijevo kupatilo
Galina garderoba ukrašena zajedničkim fotografijama i isječcima iz novina i časopisa
Salon za druženje u orijentalnom stilu, meni najdraža prostorija u kući








Potpuno možete vizualizirati Dalija i njegovu jedanaest godina stariju Galu kako 'briju', stvaraju zajedno i prepuštaju se raznim užicima zajedno sa svojim otkačenim prijateljima koji im svako toliko dolaze u posjet.

Predivan pogled na uvalu Portlligat
Jaje na vrhu 'Venerinog sna' kao jedan od Dalijevih najčeščih simbola



Dalí je 'Venerin san' zadnji put posjetio 1982. kada je umrla njegova voljena Gala. Nakon toga upao je u depresiju iz koje se nije izvukao sve do 1988. kada je i sam preminuo.

Obilazak kuće nije moguć bez prethodne rezervacije koju možete napraviti putem interneta.

Spomenik umjetniku u srcu Cadaquesa


Dalíjeva kuća je svakako must see, no na tome ne završava priča o ovom prekrasnom ribarskom mjestašcu na Costa Bravi. Male bijele kućice, uske uličice, gradske plažice, skromne taverne u kojima možete prizalogajiti slasnu španjolsku tapu ili popiti odličnu sangriju glavna su obilježja Cadaquesa.




Petra Nižetić


Odužio se ovaj post više nego što sam planirala. Htjela sam još napisati i riječ dvije o Dalíjevom utjecaju na modu. No, da ne miješam kruške i jabuke to ostavljam za sutra.

Stay tuned!

P.s. Dalíja je jako inspirirao Wagner, posebice opera 'Tristan i Isolda' koja je svirala u trenutku kada je preminuo.