ANTIMAFIJAŠKI TUŽITELJ

Cosa nostra nije uzdrmana, unatoč masovnim uhićenjima

25.02.2015 u 12:00

Bionic
Reading

Talijanski antimafijaški tužitelj Franco Roberti kaže da Cosa Nostra nije uzdrmana, a širi se i kalabrijska mafija 'Ndrangheta. Opisao ju je kao čvrsto vođenu organizaciju globalna dosega koja se proširila na Australiju, obje Amerike, Europu. Žali se i da Italija ne može stati nakraj skupinama organiziranog kriminala koje vode golemu mrežu krijumčarenja ljudi u Europu

Svaki tjedan tisuće migranata i izbjeglica stižu brodovima do Italije, a mnogi od njih dalje se rasprše Europom.

Ovoga mjeseca neki su od njih priznali dužnosnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) da je svaki platio krijumčarima od 700 do 1.500 dolara za putovanje.

'U Italiji i Europi uspijemo uloviti samo zadnju kariku u lancu, a čelnici mreža za krijumčarenje ostaju nekažnjeni zbog potpunog nedostatka pravosudne suradnje u ishodišnim i tranzitnim zemljama', rekao je Franco Roberti predstavljajući u parlamentu godišnje izvješće Nacionalnog ravnateljstva za borbu protiv mafije

Prekorio je talijanske suce i policiju za to što posvećuju premalo pažnje kriminalu povezanom s krijumčarenjem ljudi.

Predstavljajući izvješće parlamentu, Roberti je rekao da postoji stvaran i opipljiv rizik da bi se dobit od krijumčarenja ljudima mogla koristiti za financiranje međunarodnog terorizma. 'Radimo na smjernicama borbe protiv tog fenomena', rekao je.

Prošle je godine 170 tisuća migranata stiglo do talijanskih obala. Većina ih je isplovila iz Libije, već godinama zahvaćene građanskim ratom, gdje su neke od milicija uključenih u sukob priznale povezanost s Islamskom državom.

U drugom dijelu izvješća Roberti je odbacio sugestije da je sicilijanska mafija Cosa Nostra u rasulu nakon uhićenja njezina vodstva u Palermu i dokumentirao kako se širi kalabrijska mafija 'Ndrangheta. Opisao ju je kao čvrsto vođenu organizaciju globalna dosega koja se proširila na Australiju, obje Amerike, Europu i 'sve moguće porezne oaze i s apsolutnom nadmoći u međunarodnoj trgovini drogom'.

Talijanske vlasti pozvao je da pojačaju borbu protiv neplaćanja poreza i korupcije i da unaprijede pravosudni sustav naglasivši da 'suđenja sada traju prokleto dugo'.

Spomenuo je i Katoličku crkvu rekavši da, iako su papa Franjo i njegovi prethodnici jasno istupali protiv mafije, mnogi svećenici u južnoj Italiji o njoj dosljedno šute, 'izuzev par vrlo časnih iznimaka'.