prijeti recesija

Destatis: Njemački izvoz pada, ali državni proračun u višku 45 milijardi eura

27.08.2019 u 15:12

Bionic
Reading

Aktivnosti u njemačkom gospodarstvu u drugom su se tromjesečju smanjile zbog pada izvoza, pokazalo je u utorak detaljnije izvješće njemačkog statističkog ureda Destatisa. Savezni statistički ured potvrdio je preliminarni podatak prema kojem je njemački bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu smanjen za 0,1 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca, kada je bio porastao za 0,4 posto.

Izvoz, kao značajna komponenta njemačkog BDP-a, znatno je snažnije pao nego uvoz u drugom tromjesečju, pa je tako neto trgovina umanjila stopu rasta BDP-a za 0,5 postotnih bodova.

Među glavnim sastavnicima uteg su bila i ulaganja u građevinskom sektoru, koja su u drugom tromjesčju smanjena za jedan posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

S druge strane, potrošnja kućanstava, državna potrošnja i ulaganja privatnog sektora u strojeve i opremu redom su uvećana u promatranom razdoblju, premda nedovoljno snažno da bi nadjačala negativni utjecaj neto trgovine.

Kalendarski prilagođeni podaci pokazuju da je stopa rasta BDP-a na godišnjoj razini iznosila 0,4 posto u drugom kvartalu, potvrdio je Destatis procjenu od prije dva tjedna. U prva tri ovogodišnja mjeseca iznosila je 0,9 posto.

Unatoč mješovitim rezultatima u najvećem europskom gospodarstvu u prvih šest ovogodišnjih mjeseci, njemačka država u istom je razdoblju ostvarila golemi proračunski višak od 45,3 milijarde eura, izvijestio je Destatis.

Mjereno udjelom u BDP-u, višak u proračunu iznosio je 2,7 posto.