IZ PRAŠNJAVIH ARHIVA

Coco Chanel je bila nacistička agentica?

17.03.2016 u 22:40

Bionic
Reading

Francuska tajna služba jučer je objavila arhivske dokumente u kojima se navodi kako je poznata modna dizajnerica Coco Chanel za vrijeme Drugog svjetskog rata bila registrirana kao agentica Abwehra, nacističke tajne službe, no povjesničari smatraju da ona to možda nije ni znala

Kako prenosi agencija Associated Press, u dosjeima koji sadrže imena tisuća nacističkih agenata i suradnika tajne policije Gestapo i kontraobavještajne službe Abwehr našlo se i ime najznačajnije osobe modnog dizajna 20. stoljeća.

U dosjeima koji se čuvaju u dvorcu Vincennes nedaleko od Pariza stoji kako je modna kreatorica između 1942. i 1943. bila ljubavnica i agentica baruna Hansa Gunthera von Dincklagea, vojnog atašea u njemačkom veleposlanstvu u Parizu. Prema mišljenju Fredericka Kuginera, odgovornog za čuvanje arhive, dizajnerica se smatrala agenticom njemačke obavještajne službe, ali da možda sama nije znala za to. Ipak, prema drugim podacima, iza Coco Chanel stoji više od deset uspješno izvedenih špijunskih misija.

Kreatorica je, inače, imala niz ljubavnika i prosaca, ali se nikada nije udala. Pretvorila je pariški hotel Ritz u svoj dom, u kojem je živjela preko 30 godina, a posebno je napadana zbog toga što je imala nacističkog časnika za ljubavnika. To su joj Francuzi teško oprostili iako je rehabilitirala svoj ugled nakon završetka Drugog svjetskog rata.