ČETIRI DANA PAKLA

CNN: Kako će se odvijati mogući Korejski rat?

04.04.2013 u 10:20

Bionic
Reading

Iako je teško predvidjeti kako bi se razvijala situacija u slučaju izbijanja oružanog sukoba na sjeveroistoku Azije, CNN je objavio simulaciju pod nazivom 'Kako bi se mogao odviti Korejski rat'. Umirovljeni američki general James Marks obrazlaže kako bi mogle teći borbene operacije, a one prema njegovom viđenju ne bi prešle granice Korejskog poluotoka

Ukoliko dođe do oružanog sukoba, najveći dio tereta svakako će podnijeti Korejski poluotok, na kojem će se odviti najveći broj ratnih operacija, analizira CNN.

'Prvo što ćemo vidjeti bit će velika koncentracija oružanog arsenala i usmjeravanje projektila Sjeverne Koreje na ciljeve u Južnoj Koreji, primjerice na Seul, koji je samo malo južnije od demilitarizirane zone', navodi umirovljeni američki general James Marks.

Prema njegovim riječima, problem je u tome što Pjongjang može nagomilati oružje na planinskim obroncima na sjevernom dijelu korejske demilitarizirane zone, koje koalicijske snage na jugu veoma teško mogu uočiti prije aktivacije.

Zasipajući Južnu Koreju projektilima, Pjongjang bi s obje obale slao podmornice s projektilima do obala Južne Koreje, u kojoj bi se aktivirali sjevernokorejski 'spavači' i identificirali ciljeve.

SAD je već intenzivirao nazočnost nosača aviona i ostalih mornaričkih snaga u blizini Korejskog poluotoka, a na teritoriju Japana i Južne Koreje nalazi se mnoštvo američkih borbenih zrakoplova. Prvi odgovor SAD-a i Južne Koreje bio bi zračni napad na sjevernokorejske kopnene ciljeve, nakon čega bi uslijedilo uništavanje protuzračne obrane i neprijateljskog zapovjedništva. Potom bi se okomili na mostove na sjeveru zemlje onemogućujući kretanje vojnih snaga u toj zemlji. Procjenjuje se da bi koalicijskim snagama trebala tri do četiri dana za potpuno preuzimanje kontrole.