O MUSLIMANIMA I 'ŽIDOVSKOM GENU'

Član uprave njemačke banke dobio nogu zbog rasizma

02.09.2010 u 12:49

Bionic
Reading

Članovi upravnog odbora Bundesbanke, središnje njemačke banke, jednoglasno su isključili Thila Sarrazina iz članstva u odboru nakon njegovih izjava koje su ocijenjene rasističkima, piše u četvrtak dnevnik Berliner Zeitung

Predsjednik Axel Weber i četiri člana upravnog odbora raspravljali su u srijedu o budućnosti šestog člana Thila Sarrazina, koji je u ponedjeljak izjavio da muslimanski imigranti nanose štetu Europi te da je islamska kultura odgovorna što se ne mogu integrirati u njemačko društvo, te branio svoju tezu o postojanju 'židovskog gena'.

Modalitete Sarrazinova odlaska iz čelništva Bundesbanke još treba odrediti, piše Berliner Zeitung. Thilo Sarrazin u ponedjeljak je predstavio svoju knjigu u kojoj tvrdi da muslimanski imigranti nanose štetu Europi te da je islamska kultura odgovorna što se ne mogu integrirati u njemačko društvo.

Sarrazin je predstavio svoju knjigu 'Njemačka samu sebe ukida: riskiramo budućnost naše nacije' na posjećenoj konferenciji za novinare u Berlinu.

Središnja tema Sarrazinove knjige je da muslimanski imigranti u Njemačkoj imaju ispodprosječnu razinu obrazovanja i visoku stopu nataliteta, što dovodi do društvenog i gospodarskog propadanja.

U knjizi se također govori i o 'židovskom genu' te se poziva na studije objavljene u znanstvenim časopisima 'Nature' i 'The American Journal of Human Genetics' u kojima se spominju 'zajednički genetski korijeni današnjih europskih Židova', dodajući da ta činjenica 'nema ni pozitivnu ni negativnu konotaciju'.

Kancelarka Angela Merkel je reagirala izjavom da je neprihvatljivo govoriti o stvarima poput židovskog gena. Sarrazin je izrazio sumnju da je uopće pročitala njegovu knjigu, poručujući kancelarki da se 'član uprave Bundesbanke, kao i svaki drugi građanin, ima pravo očitovati o stvarima koji se direktno ne tiču njegovih dužnosti'.

Narudžbe za knjigu su goleme i već se sada nalazi na ljestvici najprodavanijih knjiga. Sarrazin, dugogodišnji član Socijaldemokratske stranke (SPD), poznat je po svom kritičkom mišljenju o useljenicima i socijalnoj državi.