PANDEMIJA SVINJSKE GRIPE

Cjepiva protiv virusa H1N1 neće biti prije rujna

11.06.2009 u 21:19

Bionic
Reading

Različite regulatorne službe trebale bi surađivati kako bi se ubrzala registracija sigurnog cjepiva za gripu uzrokovanu virusom H1N1, koje po najavama neće biti dostupno prije jeseni, rekla je čelnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan

Margaret Chan je na konferenciji za tisak održanoj nakon što je WHO proglasio pandemiju nove gripe rekla da se čini kako virus ne mutira odnosno da je "prilično stabilan". Tvrtke za proizvodnju i istraživanje lijekova dobile su uzorke virusa nove gripe H1N1 u protekla dva tjedna što će im omogućiti uzgoj virusa u jajima. Dužnosnici tih tvrtki rekli su u srijedu da su na putu napraviti cjepivo protiv tog virusa za predstojeću jesen.

Chan je također rekla da će WHO surađivati sa Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) i drugim organizacijama kako zbog novog virusa ne bi došlo do zabrana putovanja i trgovine.

Reakcije na WHO-ovu objavu pandemije gripe moraju biti temeljene na znanosti i mora se izbjegavati diskriminacija, rekao je u četvrtak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon obećavši koordiniranu i učinkovitu akciju UN-a.

"Moramo paziti da ne dođe do prenagljenih i diskriminacijskih akcija poput zabrana putovanja ili trgovinskih restrikcija", rekao je Ban na konferenciji za tisak u sjedištu UN-a-