DRASTIČNO REZANJE FINANCIJA

Civilne udruge na nogama zbog Vladine uredbe

06.04.2016 u 08:12

Bionic
Reading

Uredbom o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću najugroženije skupine društva neće biti zakinute jer će pravednijom preraspodjelom više novca dobiti upravo najpotrebitiji građani, rečeno je za Hinu u Ministarstvu socijalne politike u vezi sa zahtjevima osam udruga da se ta uredba povuče.

Drugim riječima, uredbom koju bi Vlada trebala donijeti na današnjoj sjednici predložena je korekcija novca od igara na sreću tako što će se više izdvojiti onima koji se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću, objašnjavaju u tome ministarstvu.

Više novca za borbu protiv siromaštva i za pronatalitetnu politiku

To znači da će više novca biti za programe i projekte namijenjene borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti, pronatalitetnoj politici, što uključuje programe za mlade kao reformsku mjeru Vlade, te udrugama koje se bave potrebama osoba s invaliditetom. Konkretno povećanje odnosi se na širenje usluga i povećanje broja korisnika osobne asistencije, tumača prevoditelja za gluhe osobe i pratitelja slijepih osoba, ističu u Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Također dodaju da se pri raspodjeli tog novca vodilo računa o regionalnoj pokrivenosti, to jest da određena usluga bude dostupna u svim županijama.

Od lutrije će biti osiguran i novac za prehranu učenika u osnovnim školama, doznaje Hina iz Ministarstva socijalne politike i mladih.

Neke udruge prosvjedom traže ukidanje uredbe  

Ministarstvo financija za sjednicu Vlade predložilo je uredbu o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. Ovakvom uredbom već se 12 godina, svake godine, detaljno raspodjeljuju prihodi od igara na sreću za različite javne institucije koje doniraju novac za humanitarne, sportske, kulturne i druge djelatnosti.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavnici udruga upozorili su da to znači smanjenje novca za mnoge od njih. Vladin Savjet za razvoj civilnog društva i organizacije civilnog društva zatražili su od Vlade da povuče uredbu kojom se, kako navode, planira srezati novac za čak 70 posto, odnosno oko 30 milijuna kuna, a koji su dobivali iz dijela prihoda od igara na sreću. Riječ je o udrugama civilnog društva kao što je primjerice Savez slijepih.