MINISTRICA U BEOGRADU

Cipar obećao potporu Srbiji na putu prema EU

11.07.2012 u 19:58

Bionic
Reading

Ciparska ministrica vanjskih poslova Erato Kozakou-Marcoullis u srijedu je, u razgovorima sa najvišim srbijanskim političkim dužnosnicima u Beogradu, izrazila potporu svoje zemlje daljnjem napredovanju Srbije na putu prema članstvu EU, kao i spremnost na suradnju s novom srbijanskom vladom

Šefica diplomacije Cipra, koji u drugoj polovici 2012. predsjeda Europskoom unijom, nakon sastanka sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem izjavila je novinarima kako će njezina zemlja raditi skupa sa srbijanskom vladom i institucijama EU na promicanju europske budućnosti Srbije, kao i da je nepromjenjeno stajalište Cipra da ne priznaje neovisnost Kosova.

Kozakou-Marcoullis je izjavila kako je srbijanskim dužnosnicima prenjela prenijela poruke institucija EU o očekivanjima od Srbije u njezinom daljnjem napredovanju u procesu europskih integracija.

Jeremić je, u zajedničkom nastupu pred novinarima nakon susreta, odgovarajući na pitanje novinara o eventualnom zahtjevu Kosova za prijem u UN tijekom njegova jednogodišnjeg predsjedanja općom skupštinom UN koje počinje u rujnu, kazao kako bi to bio 'akt besmislene provokacije' koji nema nikakve šanse na uspjeh. Prema Jeremićevim riječima dok god Srbija predsjeda općom skupštinom UN, prijam Kosova u UN bio bi moguć 'samo preko njega mrtvog'.

Ciparska ministrica tijekom boravka u Beogradu također je razgovarala sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem i ministrom unutarnjih poslova i mandatarom za sastavljanje nove srbijanske vlade Ivicom Dačićem.