SANADER U BEOGRADU

'Činimo pravu stvar'

20.03.2009 u 13:14

Bionic
Reading

Hrvatskog premijera Ivu Sanadera, koji je stigao u službeni jednodnevni posjet Beogradu, dočekali su prosvjednici. Oko stotinjak ljudi okupilo se nasuprot zgrade srbijanske vlade noseći u rukama transparente na kojima je pisalo 'Vratite nas u Republiku Srpsku Krajinu', a najveći transparent poručivao je 'Priznajte Republiku Srpsku Krajinu'

Prosvjednici kažu da skup nije organiziran i da su se samoinicijativno okupili, a većina njih nosi bedževe s likom haškog optuženika Vojislava Šešelja i natpisom 'Stop haškoj tiraniji'. Među prosvjednicima je i zastupnik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović.

Hrvatska i Srbija svjesne su dubokih razlika koje postoje u određenim pitanjima, ali su i odlučne međusobne odnose pokušati poboljšati tako da najprije rješavaju lakša pitanja te omekšaju situaciju za teža, kako bi se i ona u budućnosti uspješno riješila, rekli su u petak u Beogradu hrvatski i srbijanski premijer Ivo Sanader i Mirko Cvetković

Priznajte republiku srpsku krajinu stajalo je transparentima prosvjednika

Srbijanski premijer Cvetković rekao je kako su obje strane svjesne činjenice da postoji nekoliko krupnih razlika između Srbije i Hrvatske, "prije svega u području teritorijalne cjelovitosti i suverenosti Srbije odnosno pitanja priznanja Kosova i Metohije, kao i (Hrvatske) tužbe za genocid (pred sudom u Haagu)".

"Međutim, zauzeli smo stajalište da je potrebno otvoriti pitanja koja je moguće riješiti, okrenuti se budućnosti, a da se teža pitanja rješavaju u skladu s razvojem budućih događaja", izjavio je Cvetković za novinare nakon sastanka sa Sanaderom.

Cvetković
je kazao da je u razgovorima otvoren niz pitanja, od povratka izbjeglica, u kojem su se obje vlade suglasile da taj proces treba podržati, do gospodarskih pitanja, prije svega mogućnosti suradnje na području energetike.

Razgovaralo se i o suradnji u području prometa, a spomenuta je i potreba ubrzanja rada Međudržavnog povjerenstva za sukcesiju, koje će održati sastanak 15. travnja. Cvetković je pred novinarima istaknuo nužnost uspostave boljih odnosa između Hrvatske i Srbije, "koji bi mogli pozitivno utjecati na stabilnost u regiji" te nužnost ostvarenja češćih kontakata nego što je to bilo dosad.

"Ta se pitanja mogu rješavati samo otvorenim izlaganjem stajališta o različitim pitanjima", kazao je Cvetković.

Izjava za novinare hrvatskog i srbijanskog premijera bila je iznimno posjećena, pa je na početku svoje izjave premijer Sanader istaknuo kako upravo velik broj novinara svjedoči o tome da je njegovim susretom s Cvetkovićem "učinjena dobra stvar", ustvrdivši da će dvije strane nastaviti dijalog "jer treba razgovarati".

Premijer Sanader novinarima je rekao da je srbijanskog kolegu pozvao u uzvratni posjet Zagrebu, što je Cvetković i prihvatio.

"Došao sam u Beograd reći da za Hrvatsku neće vrijediti načelo 'što je mojem susjedu gore, to je meni bolje' te da ćemo se boriti protiv tog načela. To iskreno mislim", rekao je Sanader.

Zato su i otvorena sva pitanja, i ona teška i ona lakša, kazao je premijer Sanader. Lakša pitanja od zajedničkog interesa poput energetike, danas će biti predmetom mnogih razgovora, kazao je Sanader, jer će se resorni ministri s predstavnicima odgovarajućih tvrtki razgovarati o konkretnoj suradnji Hrvatske i Srbije.


Ivo Sanader i Mirko Cvetković

Sanader je spomenuo da je zbog nedavne krize s plinom stanje i u Hrvatskoj, koja 60 posto svojih potreba namiče vlastitom proizvodnjom, kao i u Srbiji, bilo jako teško.

"Ne smijemo se više dovesti u situaciju da ovisimo o tome hoće li se Rusi i Ukrajinci svađati", naglasio je Sanader i istaknuo da Hrvatska želi graditi LNG terminal i nove dobavne pravce te da će se o tome otvoreno razgovarati, jer je to u zajedničkom interesu.

Dvojica su premijera spomenula i pitanja koja proizlaze iz rata.

"Mi našu nedavnu prošlost nećemo zaboraviti, ali ne smijemo u njoj živjeti. Iz nje uvijek moramo pronaći način rješavanja mogućih problema u budućnosti", istaknuo je hrvatski premijer.

Premijer je istaknuo pitanje nestalih osoba, kojih Hrvatska traži još oko 1100, dodajući da od institucija Srbije očekuje punu istinu o njihovoj sudbini te da će Hrvatska i sama dati podatke za nestale koje traži srbijanska strana.

"Istina se mora doznati. Dok obitelji nestalih ne znaju što im se dogodilo, nada još živi i zato smo im dužni reći istinu", kazao je Sanader.

Glede pitanja povratka izbjeglica Sanader je istaknuo da ni jednoj zemlji nije to više političko pitanje i kako je svaki hrvatski državljanin koji se želi vratiti dobrodošao.

"Protiv smo jedino toga da se nekoga prisiljava na ovo ili ono rješenje, smatramo da je načelo dobrovoljnosti iznimno važno", istaknuo je Sanader, dodajući da se to odnosi i na Hrvate izbjegle iz Srbije, prije svega Vojvodine.

Nakon sastanka s Cvetkovićem, kojim je počeo boravak hrvatskog državnog izaslanstva Beogradu potpisan je Protokol o suradnji u procesu europskih integracija između dvaju ministarstava vanjskih poslova te Memorandum o suradnji na području književnosti i lingvistike između Hrvatskog ministarstva kulture i Ministarstva prosvete Srbije.

Jedna od tema bila je i međusobna potpora za ulazak u euroatlantske integracije. Sanader je napomenuo kako će Hrvatska ući u NATO savez 3. travnja i prenio punu potporu Srbiji na tom putu, kao i na putu europskih integracija.

"Hrvatska se neće ponašati kao što se ponaša Slovenija, i sutra, kao članica NATO-a i zemlja vrlo blizu ulaska u EU, davat će punu potporu susjedima" istaknuo je predsjednik hrvatske vlade.