BIZNIS I POLITIKA

Čime će Jaska i Bandić osvojiti Bruxelles

22.01.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) u suradnji s FEDARENE (European Federation of Agencies and regions for Energy and Environment) organizira konferenciju radnog naziva 'EU regions meet Croatia in the EU – Sustainable Energy Challenge for all'. Upravo REGEA prepoznala je grad Jastrebarsko kao najreprezentativniji subjekt te pozvala njegove predstavnike na sudjelovanje u trodnevnoj konferenciji koja se ima održati od 22. do 24. siječnja u Bruxellesu. Ova konferencija omogućit će prezentaciju prakse Jastrebarskog vezanu uz provođenje i kreiranje energetskih strategija

Uzevši u obzir međunarodna priznanja Jaski, kao jednog od 10 najperspektivnijih gradova za gospodarske investicije jugoistočne Europe (koje je prošle godine dobila od strane Financial Timesa), te mnogih, gotovo futurističkih pothvata koje su jaskanski gradski oci otada poduzeli, REGEA nije imala težak zadatak u odabiru predstavnika za konferenciju.

U Bruxelles odletio i Bandić

Uz one usko vezane za Jastrebarsko, delegaciji se u Bruxellesu pridružio i sveprisutni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U namjeri da i po četvrti put bude izabran na funkciju koju obnaša već gotovo 15 godina, sva je prilika da će u tome ovaj prekaljeni politički lisac i uspjeti. Usprkos tipično loše tempiranim ekstravagancijama svojeg upravljanja gradom (poput famoznih 'Bandićevih fontana') i 'batinanjima' koje zbog toga trpi od strane javnosti i medija, žestina kojom je zagrabio u predizbornu utrku daje mu ipak značajan korak prednosti pred ostalim pretendentima na njegovu fotelju. Njih, naime, dok se Miki danima s lopatom u ruci pred kamerama svih TV kuća, poput kakvog snježnog superjunaka 'teleportirao' po zagrebačkim četvrtima, nije se moglo ni čuti ni vidjeti, a ovaj posjet Bruxellesu s gradskim ocima Jastrebarskog sigurno će mu priskrbiti i još pokoji predizborni poen.

Njima će s druge strane samo sudjelovanje biti još jedna u nizu potvrda da obavljaju dobar posao u opravdavanju ukazane časti, a najvažnije, i konkretan putokaz za buduće aktivnosti 'male' Jaske. Pozvani da sudjeluju u konferenciji koja će se održati u predstavništvu Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu su tako, uz gradonačelnika Jastrebarskog Zvonimira Novosela, i županica Krapinsko-zagorske županije Sonja Borovčak, župan Karlovačke županije Ivan Vučić te zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević

Jastrebarsko se, kao potpisnik 'povelje gradonačelnika' u svojim gospodarskim aktivnostima, o čemu će prvenstveno biti riječi na ovoj konferenciji (koja, osim na gospodarski napredak i razvoj kao takav, posebnu pažnju skreće i na 'zeleni' aspekt istog) obvezalo na 20-postotno smanjenje emisija ugljičnog monoksida do 2020. godine. Tome u prilog govore i značajna smanjivanja komunalnih doprinosa u Jaski za sve investitore u 'enviroment-friendly' projekte.

U gradnji tzv. niskoenergetskih' objekata komunalni će se doprinosi smanjiti za 50 – 75 posto, dok će se potpuno ukinuti kod izgradnje tzv. 'pasivnih' objekata (kako stambenih tako i gospodarskih) koji su po svojim obilježjima energetski potpuno samodostatni. Putem solarnih panela i raznih drugih načina stvaranja vlastite energije 'pasivni' će objekti uz proizvodnju vlastite energije stvarati čak i viškove koji će se po tržišnim cijenama prodavati HEP-u.

Posljednja investicija ovoga tipa od društveno je značajnog karaktera, a radi se o izgradnji novog vrtića u jaskanskom naselju Desinec koji će biti građen na principu niskoenergetskog objekta. To je i bio neposredni povod pozivu predstavnika gradskih vlasti Jastrebarskog u Bruxelles. Zaključci konferencije bit će poznati i objavljeni krajem tjedna kada se delegacija vrati iz Belgije.

'Sudjelovanje na konferenciji u Bruxsellesu bez ikakve je dvojbe priznanje za dosadašnje aktivnosti na području provođenja energetskih strategija, ali isto tako i obveza nastaviti u istom smjeru uz što veći angažman kako gradskih struktura tako i investitora te građana Jastrebarskog', izjavio je povodom odlaska u europsku prijestolnicu jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel.