STIŽE U POSJET

Čime će hrvatske glavešine 'rešetati' Ivicu Dačića u Zagrebu

11.03.2015 u 07:08

Bionic
Reading

U službeni posjet Hrvatskoj stiže prvi potpredsjednik srpske vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, a primit će ga, redom, predsjednik Sabora Josip Leko, premijer Zoran Milanović, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić te naposljetku predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Prethodni je posjet bio odgođen jer se Dačić nije distancirao od huškačkih izjava optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja nakon privremenog puštanja iz haškog pritvora

Prema najavama, jedna od važnih tema mogao bi biti slučaj hrvatskog branitelja Veljka Marića. Na dnevnom će redu biti i srpski zakon o univerzalnoj nadležnosti za suđenje za ratne zločine na teritoriju bivše Jugoslavije, a on je u zadnje vrijeme zategnuo odnose dviju zemalja.

No osim tih, Hrvatska i Srbija imaju još neriješenih pitanja. Među temama je i problem nestalih, tema koje su se dotaknuli tijekom kratkog susreta srpski premijer Aleksandar Vučić i hrvatska predsjednica Grabar Kitarović. Hrvatska još traga za 1642 osobe.

Dačićev posjet treba značiti da se nastavlja tamo gdje se stalo prije dosta godina. Očekujem da se počne raditi na temama o kojima su razgovarali Vučić i Grabar Kitarović, rekao je gost Dnevnika 3 HRT-a, saborski zastupnik SDSS-a i predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac.

Odnose bi trebalo dovesti u radno stanje, čime bi trebalo doći do otopljavanja odnosa. Sada se stvaraju pretpostavke da Marić nastavi služenje kazne u Hrvatskoj te treba donijeti sporazum o pravnim pitanjima. U Srbiji je 45 optužnica protiv hrvatskih državljana, a u Hrvatskoj oko 3000 optužnica protiv hrvatskih državljana srpske nacionalnosti ili državljana Srbije. Problem treba riješiti novim sporazumom o pravosudnoj suradnji, smatra Pupovac.

Dačić je u uzvratni posjet Zagrebu trebao doći u studenom prošle godine, ali je posjet odgođen jer su hrvatske vlasti zamjerile Beogradu to što se nije distancirao od huškačkih izjava optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja nakon privremenog puštanja iz haškog pritvora.