VRIJEDNA INVESTICIJA

Čijim novcem Hrvatska nabavlja avion od 64 milijuna kuna?

06.02.2013 u 16:33

Bionic
Reading

U Vladi su danas demantirali napise medija da kupuju zrakoplov vrijedan 64 milijuna kuna, između ostalog, za svoje potrebe. Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo također je poslala priopćenje. Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo u priopćenju, a vezanom uz članak u 21. stoljeću kako Vlada kupuje još jedan luksuzni zrakoplov za 64 milijuna kuna, istaknula je kako nisu točne informacije da je Vlada donijela odluku o kupovini aviona

'Vlada je do sada dala odobrenje na Godišnji program rada i Financijski plan HACZ za 2013. Projekt nabave aviona HACZ će nastojati u najvećem dijelu financirati sredstvima iz programa fondova EU-a. Ukoliko to ne bude moguće, tada će projekt financirati iz vlastitih prihoda i dijelom kreditnim zaduženjem. Pojednostavljeno, nabava zrakoplova i opreme ne bi bila na teret državnog proračuna jer HACZ se financira vlastitim prihodima. Realizacija projekta se ne očekuje ove godine, već je planirana kroz više faza i kroz nekoliko godina', priopćili su iz Agencije i naglasili da nabava aviona nema nikakve veze s luksuzom već isključivo s opće društvenom koristi jer je namjena projekta višestruka.

'Prije svega, zrakoplovom koji bi bio opremljen potrebnim uređajima, HACZ bi iz zraka obavljala nadzor i umjeravanje radionavigacijskih i vizualnih uređaja koji se nalaze na zemlji te bi potvrđivala letačke procedure u hrvatskom zračnom prostoru. Time bi se osiguralo funkcioniranje državnih zrakoplovnih navigacijskih uređaja u Republici Hrvatskoj. Potom, realizacijom projekta povećala bi se sposobnost HAKOM-a za nadzor radiofrekvencijskog spektra uz sposobnost otkrivanja izvora smetnji na zrakoplovnim i drugim frekvencijama. Realizacijom projekta povećale bi se sposobnosti Državne uprave za zaštitu i spašavanje kod potrage i spašavanja zrakoplova/plovila u nevolji (zrakoplov bi imao uređaj koji prima radio signal sa zrakoplova ili broda opremljenog ELT uređajem (emergency locator transmitter), brže bi se reagiralo, što je važno kod spašavanja ljudskih života), povećala bi se kvaliteta hitne medicinske skrbi i hitnih prijevoza bolesnika na cijelom teritoriju Republike Hrvatske', navode u Agenciji.

Da Vlada nije donijela takvu odluku, danas je poručio i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić koji je potvrdio da je Vlada tek dala odobrenje Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo za izradu studije izvedivosti.

'Niste razumjeli. Postoji jedan program koji se zove IPA. U sklopu tog programa Agenciji za civilno zrakoplovstvo odobrena su sredstva za izradu studije fizibilnosti koja može dati dva odgovora: jedan je nabava poslovnih prostora ili nabava aviona, ali za potrebe Agencije koja se brine o sigurnosti. Tu odluka ne postoji, to je stvar Agencije koja je neovisno regulacijsko tijelo', rekao je Hajdaš Dončić i ustvrdio da bi zrakoplov koristila Agencija za civilno zrakoplovstvo za obavljanje svojih poslova.

Da Vlada o nabavi aviona nije odlučivala i da nema nabavke aviona, rekao je i ministar financija Slavko Linić.
'Nema nabavke aviona i Vlada o tome nije odlučivala. Uvijek je osnovno pitanje koje su naše obveze vis-a-vis kontrole zračnog prometa. I to je jedno. Ali Vlada ne nabavlja i nema nabavke aviona', poručio je Linić.