SLABA ORGANIZACIJA

Cijepe se zdravi 30-godišnjaci dok 90-godišnjaci čekaju na red. Kad će se konačno donijeti jasna pravila?

28.03.2021 u 20:24

Bionic
Reading

Cjepivo stiže na kapaljku. Lokalni stožeri bune se jer, kažu, cjepivo stiže neravnomjerno. Događa se i da se u istom gradu cijepi zdrav 30-godišnjak, dok u nekoj drugoj ordinaciji svoj red strpljivo čeka 90-godišnjak. U organizaciji baš ne pomaže ni platforma za cijepljenje pa se građani prijavljuju za cijepljenje na nekoliko mjesta

Poziv liječnika iznenadio je i samog Ivana jer je trenutačno red na starijima i kroničnim bolesnicima. On ima 36 godina, dobrog je zdravlja i cijepio se. ''Kad sam se ja cijepio, dakle prošli tjedan, dogodila se ona konfuzija oko cijepljenja i Astrazenece, tako da je u četvrtak Europska agencija za lijekove trebala zapravo donjeti mišljenje, a ja sam se to jutro cijepio'', opisao je Dubrovčanin Ivan Marić.

Prostor za mlađe otvara se kada starija osoba odbije Astrazenecu, ali i ako liječnik nema puno starijih pacijenata. Kažu iz zavoda zagrebačke županije da se o tome tek sada počinje voditi računa. ''Mi ćemo sada imati bolju sliku strukutre pacijenata naših liječnika i na taj način ćemo sukladno tome distrbuirati cjepivo svakome od liječnika. To je nova preporuka HZJZ-a'', rekao je Leo Šunjić iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije za Dnevnik.hr.

Ova županija redovito organizira punktove - u devet gradova vikendom procjepljuju stanovništvo. ''Mi smo cijepili 4500 ljudi, ali smo taj dan složili infrastrukturu da smo objektivno mogli cijepiti između 15 i 20 tisuća ljudi. Jedino što nam je nedostajalo - je cjepivo'', pojašnjava Šunjić.

I u Zagrebu bi se trebalo organizirati masovnije cijepljenje građana na zagrebačkom Velesajmu. Cijepljenje bi trebalo početi 7. travnja. Naravno ako do tada stigne dovoljno doza cjepiva.

A u Osijeku se o masovnom cijepljenju ni ne govori, upozorava i šef osječkog stožera civilne zaštite. Sumnja na nepravednu raspodjelu. ''Znamo li koliko cjepiva dolazi u koju regiju, koji grad, koju općinu? Mislim da ne znamo. Siguran sam da smo i već sada već zakinuti, a s druge strane sve se glasnije priča da je razlog tome i turistička sezona'', upozorava Boris Piližota, načelnik gradskog Stožera civilne zaštite.

  • +2
Zagreb: Gužva za cijepljenje na punktu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kada će biti dovoljno doza za procjepljivanje treće faze, odnosno aktivno radnog stanovništva, još se ne zna. Oni su svi pozvani da se prijave putem online platforme cijepise.zdravlje.hr., A oni koji su se prijavili, njihovi liječnici nisu dobili obavijest da su to učinili.

''Pacijenti koji su se upisali na platformu mi redovito javljaju ili šalju mail da su se upisali, ali da ih stavim i na svoju listu. Na što im ja kažem da nema smisla da ih upišem jer da će vjerojatno brže doći na red preko platforme. Kada ona zaživi. I ako zaživi'', istaknula je Vjekoslava Amerl-Šakić, liječnica obiteljske medicine i dodala da će postojati i  mogućnost preko call centra, preko e-građanina. ''Postoje mogućnosti samo pitanje je što će profunkcionirati'', zaključila je Amerl-Šakić.

Što će organizacijski profunkcionirati ovisi i o dozama koje nam stižu. Idući tjedan u Hrvatsku bi trebalo stići oko 33 tisuća doza Pfizera i 88 000 doza cjepiva Astrazeneca.