peglanje imidža ili pomoć

U Srbiji cijepljene tisuće gospodarstvenika i državljana zemalja regije

28.03.2021 u 18:25

Bionic
Reading

Nekoliko tisuća građana susjednih država cijepljeno je protiv koronavirusa za vikend u Srbiji koja uspješno imunizira stanovništva, no istodobno dulje od tjedna na dnevnoj razini bilježi tridesetak umrlih te između 4000 i 5000 novozaraženih

Srbija ima jednu od najviših stopa procjepljivanja u Europi, ponajprije zahvaljujući kupnji velikih količina kineskog Sinopharma i ruskog Sputnjika V, premda se koriste i cjepiva farmaceutskih tvrtki Pfizer/BioNTec i AstraZeneca.

Gospodarska komora Srbije (PKS) osigurala je 10.000 doza cjepiva za gospodarstvenike iz regije kojih je u subotu na popisu bilo oko 7500 iz BiH, Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije, te s Kosova, a čelnik PKS-a Marko Čadež ocijenio je da će tim cijepljenjem zapadni Balkan biti "7500 puta jači".

Prema ocjeni američke novinske agencije AP, "kritičari populističkog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića tvrde da on pokušava širiti utjecaj na Balkanu i potisnuti imidž ultranacionalista koji je stekao tijekom krvavog raspada Jugoslavije".

Više od 2,3 milijuna ljudi u sedammilijunskoj Srbiji dosad je primilo najmanje jednu dozu cjepiva, oko 919.500 i drugu, ali je posljednjih dana uočljiv pad zainteresiranosti za cijepljenje, što stručnjaci i liječnici dovode u vezu s jakim utjecajem antivakserskog pokreta.

Drugog dana vikenda, u nedjelju kada je znatno manje testiranih uzoraka, srbijanske zdravstvene vlasti objavile su podatke o 3889 novozaraženih među 11.442 testiranih te 39 umrlih od posljedica bolesti čime je broj žrtava od početka pandemije narastao na 5190.

  • +29
Cijepljenje u Srbiji Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Na bolničkom liječenju je 6.967 pacijenata, od kojih 269 na respiratorima. 

Usprkos visokim korona brojkama zadnjih dana, postoje nagovještaji da bi, pod pritiskom ekonomsko-političkog dijela Kriznog stožera, sadašnje mjere čak mogle biti ublažene, umjesto da ih se - kako je zahtijevao medicinski dio stožera, uz strogo zaključavanje ograniči na najmanje tjedan do 15 dana.