DOBRE VIJESTI

Cijene stanova će u 2010. - padati!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 22.12.2009 16:22
  • Objavljeno 22.12.2009 u 12:19
nekretnine, kuća, stan, gradnja

nekretnine, kuća, stan, gradnja

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Slijedom prošlih mjeseci, i posljednji mjesec u 2009. godini donosi niže cijene nekretnina, rezultati su analize portala za nekretnine Crozilla.com, gdje procjenjuju da će se lagani pad cijena nastaviti i sljedeće godine

Padu cijena, napominju, pridonijet će i sve veći broj praznih stanova, s obzirom na niske plaće, nemogućnost otplate kredita i sve veći broj otkaza te zatvorenih tvrtki.

U 2010. godini na tržište nekretnina utjecat će i stanje u ostalim sektorima, koje prema dosadašnjim prognozama analitičara neće donijeti većeg poboljšanja.

Tijekom prosinca nastavio je se pad cijena koji je definitivno jedno od glavnih obilježja 2009. godine.

Cijene nekretnina ove su godine u prosjeku niže i do 20 posto, ovisno o gradu i kvaliteti nekretnine. Kriza koja je obuhvatila sva područja najveći utjecaj je imala upravo na tržištu nekretnina.

Dok su prošlih godina hrvatski investitori bilježili znatno veću prodaju stanova po viskom cijenama, a time i veliku zaradu, 2009. godina ostat će zabilježena kao prekretnica u kojoj je kreditna moć hrvatskih građana smanjena, a s njom i broj prodanih stanova, ističu iz Crozilla.com-a.

Dodaju da je kriza imala utjecaja i na obustavu poslovanja nekih agencija, a na gubitku su bili i investitori koji s neprodanim stanovima ulaze i u 2010. godinu.

Ipak, ocjenjuju, pozitivna strana bila bi svakako filtracija tržišta odnosno početak jasne vidljivosti između kvalitetnih i nekvalitetnih kako nekretnina, tako i agencija te kristalizacije cijena koje su uvelike premašivale mogućnosti hrvatskih građana.

Tijekom prosinca pak najveći pad cijena zabilježen je u Osijeku gdje metar kvadratni stana stoji 1.092 eura, što u odnosu na studeni predstavlja pad od 7,5 posto.

Pad od 6,04 posto bilježi Zadar, gdje trenutna cijena metra kvadratnog stana košta 1.633 eura. U Rijeci su cijene kvadrata u prosincu pale za 5,2 posto, na 1.633 eura. I u Splitu je tijekom prosinca zabilježen pad cijene od 4,3 posto, tako da cijena metra kvadratnog stana u prosjeku iznosi 2.068 eura.

Manji promjene u cijeni ovaj mjesec bilježe Pula (-0,2), Dubrovnik (-0,03) te Zagreb gdje je zabilježen pad cijene od 0,6 posto.

Trenutna cijena četvornog metra stana u Zagrebu prosječno iznosi 1.914 eura. U odnosu na siječanj ove godine, kada je cijena iznosila 2.154 eura, to je pad za 11,1 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi