PROCJENA AGENATA

'Cijene nekretnina su na dnu, više ne mogu padati'

09.04.2014 u 13:03

Bionic
Reading

Cijene nekretnina se stabiliziraju, a pad prometa zaustavlja, izjavio je danas predsjednik udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Dubravko Ranilović na desetoj godišnjoj Međunarodnoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina

Ranilović smatra da je stabilizacija cijena rezultat dosegnute razine s koje više ne mogu padati

Kaže da se trenutno može kupiti povoljno, a da kupuju uglavnom oni koji imaju takvu potrebu i koji žele proći što je moguće jeftinije.

Pri tome u 90 posto slučajeva kupci, da bi kupili najprije trebaju prodati nekretninu koja više ne ispunjava njihove zahtjeve, kaže Ranilović.

Novost na tržištu nekretnina prema njegovim je riječima porast broja stranaca koji kupuju u Hrvatskoj te je njihov trenutni udio u kupoprodajnim transakcijama 18 posto.

Ranilović upozorava da nitko više ne želi nerealni rast prometa jer nakon takvih razdoblja slijedi pad prometa. Stoga poziva na oblikovanje stambene politike i dugoročne stambene strategije.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš na konferenciji je istaknula kako njezino ministarstvo želi fer odnos s investitorima, skraćivanje procedura i povećanu transparentnost.

U tom cilju, Ministarstvo je pokrenulo dva važna projekta, a to su uspostava informatičkog sustava prostornog uređenja (ISPU) i e-dozvole, kaže ministrica.


ISPU zainteresiranima daje podatke o zemljištu - njegovoj namjeni, eventualnim ograničenjima gradnje, stanju infrastrukture itd., a e-dozvola, čija se puna funkcionalnost očekuje do kraja godine, trebala bi omogućiti tražitelju dozvole da u svakom trenutku zna u kojoj je proceduralnoj fazi njegov zahtjev, a trebala bi i znatno ubrzati izdavanje dozvola.

Mrak Taritaš ocjenjuje kako se pokazuje da kvalitetni stanovi na dobrim lokacijama imaju konstantnu prođu, ali da je 'srednji sloj u problemima s ekonomskim okvirima u kojima se kreće'

Drži kako značajan broj novih neprodanih stanova ukazuje na pogrešne procjene ulaganja na krivim lokacijama, ali da nije riječ o 15-20 tisuća takvih stanova, već ih je između tri i četiri tisuće.

Dvodnevna, deseta godišnjoj Međunarodna konferencija o hrvatskom tržištu nekretnina, u organizaciji tvrtke Filipović poslovno savjetovanje, okupila je više od stotinu sudionika. Glavne teme su komercijalne nekretnine, energetika, infrastruktura, EU fondovi, zelena gradnja i energetska učinkovitost.

Zemlja partner je Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, a njezin veleposlanik u Hrvatskoj David Slinn ocijenio je da je ulazak Hrvatske u EU velika prilika za privlačenje ulaganja te da je na Hrvatskoj da ih potiče i ohrabruje.