POMOĆ STANDARDU GRAĐANA?

Cijena struje će do 2011. 'blago rasti'

24.06.2010 u 17:47

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada na zatvorenom je dijelu sjednice produžila primjenu odluke o provedbi mjera za ublažavanje porasta cijena električne energije građanima i kućanstvima do 31. ožujka iduće godine, a donijela je i odluku o posebnim mjerama pomoći subjektima u ribarstvu u uvjetima financijske krize

Izmjenom Odluke o provedbi mjera za ublažavanje porasta cijena električne energije građanima i kućanstvima produžena je njena primjena do 31. ožujka iduće godine.

Produljenjem primjene te oduke se, uslijed izmijenjenih makro ekonomskih uvjeta, te globalnih kretanja, koja imaju značajne posljedice i na hrvatsko gospodarstvo, žele ublažiti negativni učinci na životni standard hrvatskih građana, objašnjavaju iz Vlade.

To je drugo produljenje odluke o mjerama za ublažavanje porasta cijena struje koju je Vlada, inače, donijela u lipnju 2008., odnosno prije poskupljenja struje od 1. srpnja 2008.

Tada je struja za kućanstva poskupila za 20 posto, ali je poskupljenje bilo različito ovisno o potrošnji kućanstava, pa tako uopće nije poskupila za kućanstva s godišnjom potrošnjom ispod 2.000 kilovatsati (kWh) električne energije, za 5 posto, odnosno 10 posto poskupila je onima koji troše između 2.000 i 2.500 kWh, odnosno između 2.500 i 3.000 kWh, a za 20 posto onima čija je godišnja potrošnja viša od 3.000 kWh.

Razlika pak do poskupljenja od 20 posto, koliko je odobreno HEP-u, za one kojima je cijena struje porasla manje od toga ili im uopće nije porasla, HEP-u se kompenzira iz državnog proračuna.

Odluka o posebnim mjerama pomoći subjektima u ribarstvu u uvjetima financijske krize ima za cilj pomoći sektoru ribarstva u uvjetima u kojima se cjelokupno gospodarstvo, pa tako i ova grana gospodarstva trenutno nalaze.

Odlukom se utvrđuje isplata dodatnog poticaja subjektima u ribarstvu na način da će se izvršiti plaćanje razlike od 7,5 posto od punog nominalnog iznosa poticaja definiranog u sklopu modela poticanja proizvodnje u ribarstvu, a na temelju odredbi Zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ribarstvu, koje se odnose na poticaje u ribarstvu, i to za provedena plaćanja u 2009. godini, a što obuhvaća zahtjeve za isplatu novčanih poticaja u ribarstvu za treći i četvrti kvartal 2008. te prvo i drugo tromjesečje 2009. godine.

Vlada je dala suglasnost Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2011. godini u ukupnom iznosu od 9 milijuna kuna za posebne mjere pomoći subjektima u ribarstvu u uvjetima financijske krize.

Vlada je s današnje zatvorene sjednice uputila i prijedlog Skupštini Brijuni rivijera d.o.o. za opoziv Bianke Matković s mjesta članice Nadzornog odbora tog društva, uz prijedlog da se za novog člana izabere Branko Bačić, a Nadzornom je odboru predložila i da Bačića imenuje na dužnost predsjednika tog odbora.

Vlada je imenovala dr. sc. Dragana Kubelku na dužnost privremenog ravnatelja Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, koji je osnovan Zakonom o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti, a preuzet će poslove i nadležnost Državnog zavoda za zaštitu od zračenja i Državnog zavoda za nuklearnu sigurnost, navodi se u priopćenju sa zatvorene sjednice Vlade.