U JEKU TURISTIČKE SEZONE

Cijela Istra ostala bez struje

12.07.2012 u 13:54

Bionic
Reading

Zbog nevremena na području Učke, oko 13.20 sati veći dio Istre, ali i Rijeke ostao je bez električne energije. Kako nesluženo doznajemo, grom je direktno udario u glavni dalekovod, što je uzrokovalo ispad iz sustava termoelektrane Plomin, odnosno kvar u mreži prijenosa električne energije

'Zbog grmljavinskog nevremena došlo je do ispada dalekovoda Pehlin - Melina i Pehlin - Plomin i kao posljedica toga iz sustava je izašla i termoelektrana Plomin', kazala je Lidija Džaja Moharić iz HEP-a.

Nestanak struje u špici sezone, brojnim građanima i gostima u Istri nakratko je prekinuo svakodnevnu rutinu, pa su tako zablokirale kase u trgovačkim centrima, kafići nisu mogli posluživati gostima espresso, a domaćice su se zabrinule za hranu spremljenu u kućanskim ledenicama. Srećom, struja se nakon polusatne 'pauze' na području meke turizma Poreča ponovno uključila, no u nekim dijelovima Istre poput Rovinja i Labina neizvjesnost je potrajala znatno dulje.

Naime, iznenadnim nestankom struje na cijelom poluotoku zatečeni su bili i u Elektroistri, gdje su telefoni zbog upita građana neprestano zvonili. Osim kratko izjave da su ekipe izašle na teren kako bi utvrdile o čemu se radi, druge informacije građanima nisu bile raspoložive. Kako doznajemo, struja je najprije stigla u Buzet i Buje, koji su već za desetak minuta dobili električno napajanje iz Slovenije, a prema priopćenju iz HEP-a, do 14 sati opskrba električnom energijom se i u ostalim dijelovima Istre normalizirala.

'Prekid u opskrbi električnom energijom trajao je oko 35 min. Oko 14 sati vraćen je napon u niskonaponskoj mreži te je situacija u opskrbi električnom energijom na području Istre normalizirana', priopćili su iz HEP-a.