VREMENSKA PROGNOZA

Cijela Hrvatska pod meteoalarmom; sutra još opasniji udari vjetra u dijelu zemlje

09.02.2024 u 09:33

Bionic
Reading

Cijela Hrvatska danas je pod 'žutim' meteoalarmom koji označava potencijalno opasno vrijeme zbog jakog juga, lokalno s olujnim udarima. Najjači udari vjetra u Dalmaciji i na kninskom području mogu dosezati i do 90 km/h. U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj jugo puše jačinom od 55 do 75 km/h. U subotu će na srednjem i južnom Jadranu biti još gore

Prema aktualnoj prognozi za subotu, praktički cijeli obalni pojas stavljen je pod narančasto upozorenje zbog jakog i vrlo jakog, mjestimice i olujnog juga - izuzev zapadne obale Istre te Kvarnera i Kvarnerića, gdje vrijeme ostaje potencijalno opasno. Najopasnije će biti na području srednje i južne Dalmacije gdje se očekuju udari vjetra i do 100 km/h.

U Gorskom kotaru, Lici i dalmatinskom zaleđu sutra ostaji na snazi žuti meteoalarm, dok su karlovačka i zagrebačka regija, kao i Slavonija, zasad bez ikakvog upozorenja.

Državni hidrometeoroški zavod (DHMZ) za danas prognozira umjereno do pretežno oblačno, iznadprosječno toplo te razmjerno vjetrovito. Povremena kiša očekuje se uglavnom na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru, u zaleđu Rijeke lokalno i obilnija. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, ponegdje na udare olujan, a na Jadranu jugo i južni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 13 i 18 °C.

Jadranu se sa sjeverozapada približavaju duboke ciklone s frontalnim sustavima, pa je upozorenje izdao i DHMZ-ov Pomorski meteorološki centar Split: 'Mjestimice udari juga, na otvorenom moru ponegdje i jugozapadnog vjetra 35-40, navečer do 45, sutra prema jutru na krajnjem jugu Jadrana do 50 čvorova. Još ujutro na krajnjem sjeveru Jadrana moguća magla. Tijekom noći na južnom Jadranu more 5. Mala je mogućnost za neverin'.

Olujno jugo Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

U subotu se očekuje pretežno oblačno s kišom, češćom i obilnijom u drugom dijelu dana na Jadranu i predjelima uz njega, a ponegdje može i zagrmjeti. Na istoku i u središnjoj Hrvatskoj do kasnog popodneva uglavnom suho. Vjetar umjeren do jak jugozapadni i južni, u gorju na udare olujan, navečer jugoistočni. Na Jadranu će puhati jako i olujno jugo i južni vjetar. I dalje neuobičajeno toplo za doba godine, najniža jutarnja temperatura zraka većinom od 9 do 14, u gorju mjestimice malo niža, a najviša dnevna od 14 do 19 °C.

Biometeorološke prilike danas su manje povoljne nego prethodnih dana. Zbog izražene južine praćene visokim temperaturama zraka za ovo doba godine te porastom naoblake meteoropati se mogu žaliti na glavobolju, razdražljivost i smanjenu koncentraciju. Kronični bolesnici će teže podnositi tegobe od kojih inače pate, pa DHMZ savjetuje izbjegavanje suvišnih napora.